Menú Principal

Inici>Departaments >Cultura   Ferran Capdevila estrena La guerra, la mostra d'escultures sobre el litigi feta a partir de les seves desferres

Continguts de la secció

Cultura

cultura@biguesiriells.cat

 
 
Dimarts, 16 de gener del 2018
Ferran Capdevila estrena La guerra, la mostra d'escultures sobre el litigi feta a partir de les seves desferres

L'escultor biguetà dóna vida als personatges de la Guerra Civil servint-se de la metralla, el mateix material que va ser inventat per matar els seus protagonistes

Aquest dissabte 20 de gener, a les cinc de la tarda, s’estrena, al Casal d’Avis del Centre Cívic el Rieral de Bigues i Riells, l’exposició escultòrica més completa sobre la guerra. 30 peces artístiques il·lustren les escenes de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) a partir de les seves desferres. La metralla, inventada per acabar amb la vida dels protagonistes de les imatges, és el material base per crear escultures sobre el litigi.

Les obres de Capdevila, en un context expositiu sense llum, amb només la il·luminació d’un led per escultura, permeten transportar-se a la foscor de la guerra. L’exposició, malgrat el títol, no és un conjunt d’escenes bèl·liques, sinó un retrat punyent i profundament humanista de les persones que fan una guerra.

La col·lecció La guerra ha estat valorada per la seva qualitat i originalitat pel Reial Cercle d’Art de Barcelona, que ja ha anunciat que col·laborarà perquè la mostra sigui itinerant i començarà a exposar-la pròximament. De moment, l’exposició es podrà veure al Centre Cívic i Cultural el Rieral de Bigues fins al 23 de gener.

Capdevila s’ha servit de trossos de morters, de bombes de mà, de projectils d’artilleria, de bombes d’aviació, de mosquetons... En definitiva, de les deixalles de la guerra, ferralla aparentment inservible, a la qual l’artista ha sabut endevinar un últim destí: la memòria. Capdevila, com va fer Picasso amb Guernica, respon a la destrucció amb una creació perdurable.

Ferran Capdevila busca fer reviure a l’espectador els sentiments dels protagonistes i així, en certa manera, combatre l’oblit. Silvia Rovira, regidora de Cultura de Bigues i Riells, destaca el missatge de la mostra: “Cada cop que admiro aquesta col·lecció amb personalitat pròpia estic més convençuda que s'ha fet trobar per l’artista, tot cridant desesperadament a la humanitat: prou guerres!”.

La Quinta del Biberó, els refugiats o les milicianes són algunes de les escenes que conformen La guerra. L’artista aconsegueix expressar l’esperit de la vida al front i a la rereguarda, el coratge, la companyonia, l’esperança, els ideals, la solitud, la dissort, l’enyorança i la mort, a través d’un material tan cru com la metralla. L’autor vol evocar l’espectador al realisme a través de l’art figuratiu.

Ferran Capdevila Argemí (Bigues i Riells,1943) va néixer quan feia quatre anys del final de la Guerra. Així doncs, la va viure a través dels records dels de casa. Les primeres peces de La guerra daten de principis de la dècada dels noranta i les últimes del 2007, és a dir que aquesta exposició és el fruit d’un treball que ha acompanyat l’artista durant un llarg període de reflexió i creació.

 

Lectures: 466   |  Versió PDF  |   Envia'mPeu de pàgina

Opcions a peu de pàgina

Informació propietari

Av. Prat de la Riba, 167 • 08415 Bigues i Riells • T. 93 865 62 25 • F. 93 865 63 75 • Nif.P0802300D • ajuntament@biguesiriells.cat

Informació destacada

Amb la col·laboració de:
Logotip de la DIBA
Logotip de l'ajuntament
n | a | t | h | m | c | f | b