Menú Principal

Inici>Departaments >Promoció Econòmica   La VI Fira de l'Oli Vera i el Pa Artesà torna amb més força que mai

Continguts de la secció

Promoció Econòmica

promocioeconomica@biguesiriells.cat

 
 
Divendres, 19 de gener del 2018
La VI Fira de l'Oli Vera i el Pa Artesà torna amb més força que mai

El certamen d'enguany incorpora el primer concurs d'allioli del municipi i una trentena més de paradistes

L’or líquid tornarà a ser protagonista el dissabte 27 de gener a Bigues i Riells en el marc de la Fira de l’Oli Vera i el Pa Artesà. El certamen, en la seva sisena edició, ja fa evident la seva evolució erigint-se com la fira més emblemàtica del municipi i una cita indispensable a la comarca per la  seva tasca en la recuperació i la reivindicació de la varietat vera. Aquest dissabte de 10:00 h a 14:00 h, la plaça del Trull de Bigues es convertirà en un aparador clau per al nostre oli i el potencial del municipi.

El tast d’oli que es va fer dissabte 13 de gener a la Biblioteca de Bigues va ser el tret de sortida de la fira 2018, però la comissió de la fira treballa tot l’any promocionant el consum d’oli de la varietat vera.

Aquesta fira convida els visitants a conèixer el procés de producció de l’oli i a degustar-ne el seu resultat. A través dels productors locals Can Sapera, Can Duran i Can Viver, els curiosos podran assaborir l’oli de Bigues i Riells després d’haver presenciat la mòlta d’olives i la visita al trull de Can Sapera. Ara bé, també hi haurà estands per a tastar oli d’una vintena de productors de vera i altres varietats, acompanyats del pa artesà del municipi: Fornet del Fai, Xeixa i una nova proposta procedent d'unes dones marroquines, que elaboraran un pa artesà del seu país. També comptarem amb la presència de forners de fora del municipi.

La sisena edició del certamen deixa clara la voluntat de l’organització: renovar-se o morir. Per això enguany es posa en marxa el primer concurs d’allioli de Bigues i Riells, que convida a veïns i visitants a preparar la salsa amb oli vera. A més, la competició portarà al municipi el campió català en la preparació de l’allioli, Rafel Guillot, de l'Escala, que farà una demostració de la seva capacitat d'elaborar la salsa amb les mans nues. També es podran tastar menús pensats ad hoc per la fira i elaborats amb l’oli vera als restaurants Nirvana i Molí de la Torre.

Des del Consistori ja fa set anys que s’aposta per la Fira de l’Oli Vera i el Pa Artesà. José Gómez, regidor de Turisme, explica el creixement del certamen: “Aquesta és la fira que té més bona acollida al municipi per part dels visitants, perquè no és només de caràcter agrícola sinó que vol ser un aparador del potencial turístic del poble”. La iniciativa, que va començar per fomentar el consum intern, amb els anys ha esdevingut l’esdeveniment que posiciona Bigues i Riells al mapa del turisme rural català.

Per aquest motiu, enguany, hi haurà 55 parades, 30 més que l’any passat, i el recorregut del mercat afegirà el carrer Anna Mogas, per la qual cosa s’espera que augmentin les visites a la fira. Pep Salsetes (Josep Sabatés), membre promotor de la fira, anuncia que hi haurà convidats de Sant Celoni, Calella de la Costa i Gràcia, atrets per concurs d’allioli.

Sabatés també proclama que aquesta ha estat una collita “espectacular, a causa del bon temps i l’absència d’atacs de mosca de l’olivera”. Per tot plegat, l’oli d’aquesta anyada és excepcional en qualitat i quantitat, cosa que ha fet augmentar el nombre de productors de la fira, que habitualment tenen produccions petites i no vénen a vendre, sinó a col·laborar amb la promoció de la varietat.

L’altra novetat del 2018 és que aquesta edició serà l’última que se celebri l’últim dissabte de gener, ja que a causa del canvi climàtic la fira de l’any vinent es farà més aviat.

La Fira de l’Oli Vera i el Pa Artesà la fa l’Ajuntament i la comissió amb la col·laboració d’Slow Food Vallès -l’associació internacional que vetlla pels productes de quilòmetre zero-, la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona i l’Associació de Botiguers i Comerciants de Bigues i Riells. Enguany, Comerç Actiu realitzarà la campanya de suport i difusió del certamen amb l’exposició d’una olivera a les portes dels establiments i l’oferta d’una degustació de pa artesà, d'oli de vera i com a novetat també es podrà tastar vi. En aquesta edició els establiments no associats podran adherir-se a aquesta campanya, col·laborant amb les despeses dels materials d’aquesta.

La varietat vera, la nostra

La varietat d’oli vera és antiga i predomina a les comarques del Vallès Oriental i Occidental, però també al Maresme, a l’Anoia, al Bages i al Baix Llobregat. Bigues i Riells és part inconfusible de la zona de conreu de l’oliva vera i compta amb l’únic trull de la comarca: El Trull de Can Sapera. L’oliva vera es caracteritza per la seva productivitat i la seva capacitat d’adaptació a les condicions adverses. Aquest tipus d’oliva és de maduració tardana i produeix un oli afruitat, d’un color verd intens i amb aromes secundàries de menta i fulla.

 

 

Lectures: 720   |  Versió PDF  |   Envia'mPeu de pàgina

Opcions a peu de pàgina

Informació propietari

Av. Prat de la Riba, 167 • 08415 Bigues i Riells • T. 93 865 62 25 • F. 93 865 63 75 • Nif.P0802300D • ajuntament@biguesiriells.cat

Informació destacada

Amb la col·laboració de:
Logotip de la DIBA
Logotip de l'ajuntament
n | a | t | h | m | c | f | b