Men˙ Principal

Inici>Departaments >Promociˇ Econ˛mica   ╚xit de participaciˇ a la VI Fira de l'Oli Vera i el Pa ArtesÓ

Continguts de la secciˇ

Promociˇ Econ˛mica

promocioeconomica@biguesiriells.cat

 
 
Dijous, 1 de febrer del 2018
╚xit de participaciˇ a la VI Fira de l'Oli Vera i el Pa ArtesÓ

El primer concurs d'allioli aplega molta expectaciˇ, atraient curiosos tant de Bigues i Riells com de la resta de Catalunya

Més de 4.000 persones van visitar, dissabte 27, la Fira de l'Oli Vera i el Pa Artesà de  Bigues i Riells. Els curiosos eren tant de Bigues i Riells, com de la resta del país. Van assistir-hi visitants de pobles veïns com els de Sant Feliu de Codines, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d'Amunt, Lliçà d'Avall, Caldes de Montbui, Palau Solità i Plegamans, Mollet del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Granollers, Les Franqueses, Cànoves i Samalús, La Garriga, Sant Fost de Campsentelles, l'Ametlla del Vallès, Moià, Mataró, Badalona o Centelles. I d'una mica més lluny com ara de Vic, Sabadell, Lleida, Martorelles, Barcelona, l'Escala,  Fontanilles, Blanes, Berga o Tàrrega.

José Gómez, Regidor de Promoció Econòmica, es va mostrar satisfet amb l'èxit de participació: "Valorem molt positivament l'afluència de públic que ha vingut a la fira i al concurs". Per part seva, l'Alcalde, Joan Galiano, va definir el certamen com: "Una cita consolidada que compta amb el suport del Consell Comarcal, de  l'Ajuntament de Bigues i Riells i, sobretot, de la gent que ve i participa".

La Fira va oferir, de les deu del matí a les quatre de la tarda, un punt de trobada entre els amants del bon oli d'oliva i de les menges artesanals i els productors locals i de la comarca. El producte estrella va ser l'oli vera, ja que aquesta és l'única fira de Catalunya dedicada a aquesta varietat.                                                                   

 
El primer concurs d'allioli, un èxit

La novetat estrella de la Fira va fer el ple. El primer concurs d'allioli va generar molta expectació: tres valents van competir per executar el millor allioli de la fira sota la mirada atenta d'una cinquantena de curiosos. Mentre els concursants cuinaven, sonava de viva veu una cançó popular anònima extreta del Costumari Català de Joan Amades creada per evitar que es negués la salsa. Feia més de cent anys que no es cantava aquesta peça i, aquest dissabte, es va tornar a sentir a Bigues i Riells.

El campió de Catalunya en l'emulsió de la salsa, Rafel Guillot, va preparar sis litres d'allioli sense morter només amb les seves mans i el seu secret: un flotador de pescador. Guillot va estar content d'assistir a una fira amb "tan bon ambient".

Alex Hernández Pérez, vingut de Granollers, va ser el guanyador del primer premi del concurs d'allioli. Xavi Soria Jalón, de Les Franqueses, va rebre el segon guardó, i Aroa García, de Santa Coloma de Farners, el tercer.

 
Una fira amb tendència intercomarcal

Pep Salsetes, membre de l'organització, va apuntar que la fira "cada cop atrau més persones interessades en aquesta varietat d'oliva, fins al punt que els ajuntaments de l'Anoia i el Baix Llobregat ja proposen una fira intercomarcal per tenir més força". Ara bé, Salsetes també va recordar l'evolució de la fira, el seu creixement i la necessitat que "els habitants de Bigues i Riells se la sentin seva, perquè a banda de preservar una varietat local, la fira és una oportunitat per potenciar el valor del poble".

Pel que fa a la venda d'oli, els vint productors, el doble de l'any passat, van vendre, enguany, més i millor, ja que la collita ha estat extraordinària. Xavier Latorre, de Can Viver, va explicar que com a productors busquen "elaborar un producte de màxima qualitat i explicar amb la millor formació com el fem".

Quant al pa artesà, a banda dels productes habituals de Can Xeixa i del Fornet del Fai, hi va haver, per primer cop, pastisseria del Marroc. Hakima Asiat, artesana, va explicar que els dolços de la seva parada eren fets a casa i amb la pròpia tècnica marroquina. Hi havia delícies de xocolata, dàtils i cacauets entre d'altres, i te. A la Fira també s’hi podien trobar cervesa i orujo naturals produïts a Riells del Fai, a la parada d'en Luís Fernandez,. La parada del Marroc i la de Cerveses BiR també participen a la Fira de Proximitat de Riells del Fai, que es fa cada primer diumenge de mes. 

 
Cultura agrícola i tallers sostenibles

A la VI Fira de l'Oli Vera i el Pa Artesà hi va haver espai per a la conscienciació amb el medi ambient, tal i com marquen els seus pilars ecològics. A la parada de Boscos 94 es podien adquirir gots reciclables, conèixer alternatives al plàstic i saber com viuen les vespes asiàtiques.  

La Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona també va posar un estand. Laura Padró, Cap de zona de les Biblioteques del Vallès Oriental, va explicar la seva presència a la fira: "Hem començat un programa que es diu de l'Hort a la Biblioteca, que vol promoure la proximitat, l'agricultura i la recuperació del paisatge; per això som aquí, per donar-nos a conèixer".

La Biblioteca de Bigues i Riells és una de les onze biblioteques que treballa com a agent amb accés al gran públic per ajudar a les organitzacions que treballen per la recuperació del paisatge i l'agricultura. El nostre municipi farà una programació conjunta amb l'Ametlla del Vallès, Cardedeu, Martorelles, Mollet del Vallès, La Roca del Vallès, Sant Antoni de Vilamajor, Lliçà d'Amunt, Sant Feliu de Codines i Santa Eulàlia de Ronçana per difondre la cultura agrícola. Hi haurà tasts, xerrades, hores del conte agrícoles i passejades, segons la temàtica triada. La pròxima activitat programada a Bigues i Riells és el taller "Fem el nostre hort"  a càrrec de Jordi Puig de l'Espigall, pel qual cal inscripció prèvia.

A la Fira, també hi es va fer divulgació sobre sostenibilitat a través de tallers. D'una banda, un taller de sabó que pretenia mostrar que es pot donar una segona vida a l'oli fet servir: Helena Porcuna, educadora ambiental del Consorci de Residus del Vallès Oriental, va encarregar-se d'ensenyar les conseqüències de llençar l'oli per la pica i després, el mètode tradicional per elaborar el sabó amb oli reciclat. De l'altra, els més petits van aprendre a crear les seves pròpies joguines amb un taller de modelatge.

Lectures: 238   |  Versiˇ PDF  |   Envia'm



Peu de pÓgina

Opcions a peu de pÓgina

Informaciˇ propietari

Av. Prat de la Riba, 167 • 08415 Bigues i Riells • T. 93 865 62 25 • F. 93 865 63 75 • Nif.P0802300D • ajuntament@biguesiriells.cat

Informaciˇ destacada

Amb la colĚlaboraciˇ de:
Logotip de la DIBA
Logotip de l'ajuntament
n | a | t | h | m | c | f | b