Menú Principal

Inici>Departaments >Cultura   El Carnestoltes més complet, a Bigues i Riells

Continguts de la secció

Cultura

cultura@biguesiriells.cat

 
 
Dimarts, 6 de febrer del 2018
El Carnestoltes més complet, a Bigues i Riells

El municipi viurà un gran cap de setmana de disbauxa: escudella popular, diada del soci de la Penya Blaugrana, cercavila, concurs de disfresses, malabars de foc i festa jove

 

Bigues i Riells prepara un cap de setmana de Carnestoltes atapeït d'activitats per tots els gustos. Dissabte hi haurà la tradicional escudella popular i la rua de Carnestoltes, que coincidiran amb la diada del soci de la Penya Blaugrana de la Vall del Tenes a Bigues. Diumenge, a Riells del Fai s'organitza el colofó de la festa amb una cercavila de disfresses.

Dissabte 10 de febrer, quatre colles prepararan escudella des de trenc d’alba. Cadascuna a la seva manera, amb els seus ingredients però totes de molta qualitat i en quantitat, aproximadament uns 250 litres d'escudella per grup. L'Ajuntament de Bigues i Riells subvenciona els ingredients de l'escudella, que s'han de comprar als comerços del municipi, i disposa les estelles de llenya per poder-la coure hores i hores, fins a les 13 hores, quan repartiran l'escudella a la plaça Miquel Bosch.

El Casal d’Avis El Bon Caliu i la Coral Amarant prepararan escudella barrejada com la de les cases de pagès, amb vedella, mandonguilles i verdures trinxades ben petites; carn d'olla i caldo al mateix recipient amb fideus, arròs i cigrons. Pel que fa la colla dels Pelacanyes, repartirà escudella amb galets, cigrons, pollastre, gallina, careta de porc, botifarra, mandonguilles i verdura. Quant els Saligardes,couran la carn amb les tradicionals bosses de reixeta i deixaran triar als participants els complements pel caldo, qui vulgui més botifarra, així serà i qui prefereixi més verdura igualment. Finalment, el Cineclub Bigues i Riells oferirà caldo i carn d'olla per separat; la seva serà una escudella amb molts ossos de vedella i de ranci, amb xai, pollastre, botifarra, vedella, julivert, galets, cigrons i verdures. L'escudella que els sobri la duran al Santuari de Puiggraciós perquè les monges la facin arribar a la gent necessitada.

Les quatre colles organitzadores consideren preparar l'escudella popular un plaer i una tradició. Per en Jaume Vilaregut, President del Casal d'avis, aquest esdeveniment és "un d'aquells costums que no es poden deixar perdre" i per en  Pep Solà, voluntari expert en cuinar per a regiments, és una iniciativa fantàstica perquè "fa poble".  Pel que fa als Pelacanyes i als Saligardes troben que és "una manera de seguir donant vida a les associacions i així contribuir a una tradició que fa el Carnestoltes de Bigues i Riells únic". I pel Cineclub, segons en Ramon Chiva, és un bon "màrqueting pel poble i un recurs per recordar com es menjava abans i d'on venim".

Ara fa dotze anys es va decidir que Bigues i Riells entrés en els pobles que segueixen la tradició de l'escudella per Carnestoltes. Els pioners van ser el Casal d'Avis i la Coral Amarant i la iniciativa que van engegar es manté fins avui més viva que mai.

Sílvia Rovira, regidora de Cultura, defineix l'esdeveniment com "una festa molt especial perquè totes les associacions fan pinya. No només fan cadascuna la seva escudella, sinó que sumen esforços i atrauen més d'un miler de persones. Es tracta d'un dia en què  els habitants de Bigues i Riells no cuinen, surten al carrer i participen".

Menjar escudella com abans, a la cassola de fang

La novetat d'enguany rau en l'estri per prendre l'escudella. Per primer cop a la història de l'escudella popular de Bigues i Riells els participants podran endur-se el producte amb una  cassola de fang artesana, gentilesa de l'Associació de Comerciants de Bigues i Riells. Per tal de potenciar el consum local i la participació a la festa, aquest any, comprant en quatre establiments diferents del municipi es pot aconseguir un estri exclusiu i artesà per prendre l'escudella. Presentant la targeta amb els quatre segells a l'estand de BIRCA, els usuaris podran aconseguir la cassola per només 1,5 €.

El recipient que aconseguiran serà una cassola de fang, feta per un artesà de l'Ametlla del Vallès, gravada amb el nom del municipi i les paraules "Escudella Popular". L'associació de comerciants engega aquesta iniciativa per potenciar els actes de proximitat i convivència i per fer poble.

L'escudella popular coincideix dissabte 10 de febrer amb la diada del soci de la Penya Blaugrana de la Vall del Tenes, que organitzarà una botifarrada i sortejarà una samarreta signada pel jugador de futbol Philippe Coutinho. La Penya calcula que més de 150 persones s'acostaran a la plaça Miquel Bosch per gaudir de les activitats i recollir el carnet de penyista d'enguany.

Cercavila de Carnestoltes amb final de foc i festa

La tarda de dissabte, de 16.30 a 17.30 hores, es faran les inscripcions al concurs de disfresses davant del Centre Cívic i Cultural El Rieral. A partir de les 17.30 les comparses es concentraran per iniciar la rua de Carnestoltes des de la plaça de Miquel Bosch en direcció a la rotonda de can Presseguer i retorn a la plaça de Miquel Bosch. El final de la cercavila anirà a càrrec del grup Fai on Fire, que posarà la cirereta amb un espectacle de malabars de foc. Finalment, serà el moment del concurs de disfresses, acompanyat d'animació i xocolatada a la carpa de Carnestoltes de la plaça de Miquel Bosch.

A la nit, a les 23.30 hores, hi ha programat el Carnestoltes jove, festa al pavelló d'esports de can Badell amb concurs de disfresses i discjòquei a càrrec del Col·lectiu JB.

Traca final amb rua de disfresses gegantera

Diumenge 11 de febrer seguirà la festa a Riells del Fai amb una rua infantil. A les 12 hores, els infants del municipi sortiran del Centre Cívic en cercavila disfressats. Arribaran a la plaça de Riells acompanyats de gegants, capgrossos i els tabalers de Bigues. Un cop a plaça es clourà l'intens cap de setmana amb un aperitiu a càrrec de l'Associació de Dones.

 

Lectures: 1118   |  Versió PDF  |   Envia'mPeu de pàgina

Opcions a peu de pàgina

Informació propietari

Av. Prat de la Riba, 167 • 08415 Bigues i Riells • T. 93 865 62 25 • F. 93 865 63 75 • Nif.P0802300D • ajuntament@biguesiriells.cat

Informació destacada

Amb la col·laboració de:
Logotip de la DIBA
Logotip de l'ajuntament
n | a | t | h | m | c | f | b