La 1a Jornada Solidària de Bigues i Riells s'estrena creant xarxa

15/5/2018
Diumenge 13 de maig, les entitats solidàries del municipi es van donar a conèixer i van poder establir ponts en el marc d'una diada festiva.

Diumenge 13 de maig, el Centre Cívic i Cultural El Rieral es va convertir en l'epicentre de la solidaritat de Bigues i Riells i rodalies. Les entitats amb projectes solidaris del municipi i de la comarca es van aplegar per exposar la seva tasca. Més de 300 persones van voler assistir a la primera Jornada Solidària organitzada per l'Ajuntament de Bigues i Riells.

L'Associació Apindep, l'Associació Meritxell Buira, l'Associació Jofran, Càrites Bigues i Riells, l'Associació Stargardt Go, l'Associació El Far, l'Associació Singularments, el Rebost Solidari, l'Associació Quart Món i el programa d'escuts de la Policia Local es van encarregar d'explicar els seus projectes i dinamitzar la jornada amb tallers com un circuit amb cadira de rodes per posar-se a la pell de les persones amb diversitat funcional.

Natàlia Fabián, regidora de Serveis Socials i de la Dona, ha valorat la jornada en positiu: "L'objectiu l'hem assolit: les entitats estan satisfetes d'haver conegut altres projectes i poder començar a col·laborar. En vista del resultat, volem que aquesta jornada es repeteixi any rere any".

Joan Galiano, alcalde i regidor de Participació Ciutadana, fa balanç de la primera edició: "Encara que el dia no acompanyava les associacions van poder explicar els seus projectes i de cara a l'any que ve, cal ampliar el ventall d'activitat, ja que s'ha demostrat que hi ha molt d'interès".

L'estrella de la jornada va ser la segona edició del concurs de trencaclosques de l'entitat Singularments, amb una vuitantena de parelles que van competir per acabar el joc en menys de dues hores. Né Traoré i Quim Faig van ser els guanyadors per segon any consecutiu. El segon lloc va ser per Nazareth Peña i Xavi Peña i el tercer, per Carina Conde Silva-Ledesma i Laura Conde Silva-Ledesma.

També van tenir molt bona acollida les taules rodones entre entitats, moderades per Mayte Escobar, regidora d'Ensenyament, Joan Galiano, alcalde i regidor de Participació Ciutadana, i Natàlia Fabián, regidora de Serveis Socials i de la Dona.
La conferència d'Open Arms, a càrrec d'Arce Garcia, voluntari i socorrista de l'associació, sobre l'estat dels refugiats a la Mediterrània amb un fort component de denúncia cap a la política europea va posar el punt final a la jornada.

Un encert per les associacions

Les entitats participants van voler expressar el seu agraïment a l'Ajuntament i transmetre la seva satisfacció amb el desenvolupament de la 1a Jornada Solidària:

Pep Carbonell i Javier Puello de l'Associació Stargardt Go: "Per nosaltres que som pares afectats per una malaltia minoritària és una meravella que se'ns ofereixi un espai per explicar el que patim. Hem aprofitat la jornada per sumar esforços, hem convidat totes les entitats a participar en el torneig de futbol solidari de Cardedeu. Tenim la sort que Catalunya és un país solidari".

Arce Garcia, voluntari d'Open Arms: "Jornades com aquesta ens permeten arribar a més gent i augmentar les aportacions amb què aconseguim gasolina, menjar i aigua i una embarcació segura. Som un col·lectiu petit que representem a 50.000 donants. Tenim més poder del que ens pensem".

Ares Sánchez, psicòloga de l'Associació Far: "Estem molt contents que ens hagin convidat, cal crear ponts, és un plaer participar en el naixement d'aquesta. A Bigues i Riells hi ha molt potencial, les entitats són molt humanes. Ja estem parlant amb Singularments per col·laborar, ja que també tracten la salut mental".

Miquel Comas, membre de l'Associació Apindep: "Aquesta és una bona iniciativa perquè visualitzem els col·lectius i coneixem els companys d'altres àmbits".

Sacri Murcia, membre de Singularments: "Tal i com diem al nostre fulletó, comptem amb el suport incondicional de l'Ajuntament. Gràcies al seu recolzament podem organitzar actes als quals la població respon molt i molt bé. Jornades com els d'avui són vitals per nosaltres".