Avís per xylella fastidiosa

26/4/2023
Aquest bacteri pot causar danys greus a cultius com la vinya, l'olivera, els cítrics o els ametllers.

Al tríptic adjunt es detallen les espècies en les quals, actualment, cal parar atenció. Per a més informació.
L’Ajuntament de Bigues i Riells del Fai difon entre la població l’avís del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural sobre la xylella fastidiosa.

Aquest és un bacteri que pot causar danys greus en una gran diversitat de plantes cultivades, ornamentals i silvestres i afectar cultius de gran importància econòmica com la vinya, l'olivera, els cítrics o els ametllers.
 
 
 
La xylella fastidiosa pot tenir més de 300 plantes hostes i es transmet a través del material vegetal de plantació i d'una planta a l'altra mitjançant insectes vectors. Per això es fa aquest avís a la població, per tal d’evitar la proliferació d’aquest bacteri a través de les importacions de plantes.

Aquesta plaga, present al continent americà, es va detectar per primera vegada a Europa a l'any 2013, al sud d'Itàlia, on va afectar greument les oliveres; posteriorment, el 2015, es va detectar a Còrsega i a França continental, on va afectar plantes ornamentals. Al novembre del 2016, es va detectar a les Illes Balears, el 2017 a Alacant i el 2018 a Madrid i Andalusia. Recentment, el 2019, la plaga va ser detectada a Portugal.