El Carnestoltes més complet, a Bigues i Riells

28/2/2019
El municipi viurà un gran cap de setmana de disbauxa: escudella popular, diada del soci de la Penya Blaugrana, cercavila, concurs de disfresses i festa jove.
Bigues i Riells prepara un cap de setmana de Carnestoltes atapeït d'activitats per tots els gustos. Dissabte hi haurà la tradicional escudella popular i la rua de Carnestoltes, que coincidiran amb la diada del soci de la Penya Blaugrana de la Vall del Tenes a Bigues. Diumenge, a Riells del Fai s'organitza el colofó de la festa amb una cercavila de disfresses.
Dissabte 2 de març, quatre colles prepararan escudella des de trenc d’alba. Cadascuna a la seva manera, amb els seus ingredients però totes de molta qualitat i en quantitat, aproximadament uns 250 litres d'escudella per grup.

L'Ajuntament de Bigues i Riells subvenciona els ingredients de l'escudella, que s'han de comprar als comerços del municipi, i disposa les estelles de llenya per poder-la coure hores i hores, fins a les 13 hores, quan repartiran l'escudella a la plaça Miquel Bosch.
El Casal d’Avis El Bon Caliu i la Coral Amarant prepararan escudella barrejada com la de les cases de pagès, amb vedella, mandonguilles i verdures trinxades ben petites; carn d'olla i caldo al mateix recipient amb fideus, arròs i cigrons. Pel que fa la colla dels Pelacanyes, repartirà escudella amb galets, cigrons, pollastre, gallina, careta de porc, botifarra, mandonguilles i verdura. Quant els Saligardes,couran la carn amb les tradicionals bosses de reixeta i deixaran triar als participants els complements pel caldo, qui vulgui més botifarra, així serà i qui prefereixi més verdura igualment.
Finalment, el Cineclub Bigues i Riells oferirà caldo i carn d'olla per separat; la seva serà una escudella amb molts ossos de vedella i de ranci, amb xai, pollastre, botifarra, vedella, julivert, galets, cigrons i verdures. L'escudella que els sobri la duran al Santuari de Puiggraciós perquè les monges la facin arribar a la gent necessitada.
Les quatre colles organitzadores consideren preparar l'escudella popular un plaer i una tradició. Per en Jaume Vilaregut, President del Casal d'avis, aquest esdeveniment és "un d'aquells costums que no es poden deixar perdre" i per en Pep Solà, voluntari expert en cuinar per a regiments, és una iniciativa fantàstica perquè "fa poble".

Pel que fa als Pelacanyes i als Saligardes troben que és "una manera de seguir donant vida a les associacions i així contribuir a una tradició que fa el Carnestoltes de Bigues i Riells únic". I pel Cineclub, segons en Ramon Chiva, és un bon "màrqueting pel poble i un recurs per recordar com es menjava abans i d'on venim".
Ara fa tretze anys es va decidir que Bigues i Riells entrés en els pobles que segueixen la tradició de l'escudella per Carnestoltes. Els pioners van ser el Casal d'Avis i la Coral Amarant i la iniciativa que van engegar es manté fins avui més viva que mai.
 
 
José Gómez, regidor de Cultura, de Turisme i de Promoció Econòmica, defineix l'esdeveniment com "una festa molt especial perquè totes les associacions fan pinya. No només fan cadascuna la seva escudella, sinó que sumen esforços i atrauen més d'un miler de persones. Es tracta d'un dia en què els habitants de Bigues i Riells no cuinen, surten al carrer i participen".
Menjar escudella com abans, a la cassola de fang

Enguany Bigues i Riells Comerç Actiu repeteix la proposta de l'edició anterior: els participants podran endur-se l'escudella en una cassola de fang artesana. Per tal de potenciar el consum local i la participació a la festa, aquest any, comprant en quatre establiments diferents del municipi es pot aconseguir un estri exclusiu i artesà per prendre l'escudella. Presentant la targeta amb els quatre segells a l'estand de BIRCA, els usuaris podran aconseguir la cassola per només 1,5 €.
El recipient que aconseguiran serà una cassola de fang, feta per un artesà de l'Ametlla del Vallès, gravada amb el nom del municipi i les paraules "Escudella Popular".

L'escudella popular coincideix dissabte 2 de març amb la diada del soci de la Penya Blaugrana de la Vall del Tenes. La Penya calcula que més de 150 persones s'acostaran a la plaça Miquel Bosch per gaudir de les activitats i recollir el carnet de penyista d'enguany.
Cercavila de Carnestoltes 

La tarda de dissabte, de 16.30 a 17.30 hores, es faran les inscripcions al concurs de disfresses davant del Centre Cívic i Cultural El Rieral. A partir de les 17.30 les comparses es concentraran per iniciar la rua de Carnestoltes des de la plaça de Miquel Bosch en direcció a la rotonda de can Presseguer i retorn a la plaça de Miquel Bosch.A continuació, serà el moment del concurs de disfresses, acompanyat d'animació i una xocolatada al Teatre Auditori Polivalent.
 
A la nit, a les 23.30 hores, hi ha programat el Carnestoltes jove, també al Teatre Auditori Polivalent, amb concurs de disfresses i discjòquei a càrrec del Col•lectiu JB.
Traca final amb rua de disfresses a Riells del Fai

Diumenge 4 de març seguirà la festa a Riells del Fai amb una rua infantil. A les 12 hores, els infants del municipi sortiran del Centre Cívic en cercavila disfressats. Un cop a plaça de Riells es clourà l'intens cap de setmana amb un aperitiu a càrrec de l'Associació de Dones.