Les colònies felines incontrolades i els seus inconvenients

25/9/2018
El consistori reforça el Programa de Control per evitar la proliferació de gats ferals amb l'esterilització de més 80 individus només aquest any.
Els gats ferals són gats que viuen en llibertat però depenen de l'home per alimentar-se, entren en jardins i sovint fan ús del menjar dels gats domèstics. Hi ha persones que els alimenten, un acte que pot semblar humà i inofensiu, sovint és l’origen de la creació d’una colònia felina.

Cal recordar que una parella de gats sans pot tenir 12 descendents en un any i en dos, poden arribar a la setantena. Sovint es pensa que la tinença de gats consisteix a tenir cura d'un animal que volta lliurement a l'exterior de la finca i que l’obligació del propietari és únicament alimentar-lo. Aquesta idea ha contribuït a la proliferació de colònies incontrolades de gats ferals.

Aquest fet suposa un seguit d’inconvenients:
Un perill per al mateix animal
Molèsties als veïns
Inseguretat a les carreteres
Perjudici a la fauna autòctona
Formació de colònies felines de gats ferals.
Per aquests motius, des del Consistori es demana als propietaris de gats que no deixin que el seu gat surti de la finca i molesti els veïns, facilitant a més, que pugui reproduir-se, en tots els casos és recomanable que estigui esterilitzat. S'insta la població, en general, que no alimenti gats que no siguin seus i, menys encara, si no es responsabilitzen de la seva esterilització.

En vista de la situació, l'Ajuntament de Bigues i Riells va posar en marxa el Programa de Control de Colònies Felines. El projecte es va iniciar el 2012 i va néixer amb la voluntat de conèixer i regular la proliferació de gats ferals.
 
Aquest control es duu a terme a través de voluntaris que s'ocupen del seguiment de les colònies dels gats, de la captura d’exemplars per a la seva esterilització i retorn a la colònia.

En el que ha transcorregut d'aquest any 2018, el Consistori ha fet un gran esforç per evitar la proliferació de les colònies amb l’esterilització de més 80 individus. En total, s'han esterilitzat 275 individus des que es va posar en marxa el projecte.

L'Ajuntament recorda als propietaris de gats que les obligacions per a la tinença de gats són exactament les mateixes que per a la tinença de gossos: els animals han de dur un xip i han d'estar censats al cens municipal d’animals domèstics. L'ordenança de civisme del municipi permet tenir un màxim de 3 gats, en el cas d'un pis, o bé de 5, si es tracta d’una casa.
Aquells qui actualment estiguin alimentant els gats ferals: es fa una crida perquè es posin en contacte amb l’Ajuntament de Bigues i Riells per tal que els tècnics els informin sobre el Programa de Control de Colònies Felines.
El Consistori també informa aquelles persones que vulguin tenir un gat domèstic del fet que a la Protectora de Granollers hi ha gats petits i grans recollits al municipi que necessiten una família en adopció. Per saber-ne més es pot accedir al lloc web de la protectora ( https://protectoragranollers.org/apag/ ).