Confinament comarcal i una hora més pels àpats de la restauració

5/2/2021
El PROCICAT flexibilitza les restriccions a partir del dilluns 8 de febrer.
El PROCICAT va anunciar ahir que flexibilitza lleugerament les restriccions durant 14 dies, en funció de l'evolució de la pandèmia. El Govern ha modificat algunes de les mesures per contenir els contagis de COVID-19 per tal de donar més marge als sectors afectats.

Les principals novetats, que s'aplicaran a partir del 8 de febrer, són: el confinament passarà de ser municipal a ser comarcal i l'ampliació dels horaris d'obertura de bars i restaurants en esmorzars i dinars presencials. A més, es permetrà que les llibreries obrin el cap de setmana, com a equipament cultural, i que els gimnasos reobrin al 30%.

En general, es mantenen les restriccions que hi ha vigents fins ara, com el toc de queda de les 22.00 a les 6.00 hores.

Confinament comarcal

Es passa del municipal al comarcal, de dilluns a diumenge. Es podrà sortir de la comarca segons les excepcions habituals, com per exemple poder visitar familiars vulnerables, anar a la feina o al metge. Ara bé, es manté el tancament perimetral de tot Catalunya.

Les noves mesures no preveuen que la comarca de l'Alt Urgell i Andorra es tractin com una unitat comarcal pel que fa a la mobilitat.

Reunions i trobades

Es manté la limitació d'un màxim de 6 persones de dues bombolles.

El toc de queda es manté a partir des de les 10 de la nit fins a les 6 del matí.

Horaris ampliats a bars i restaurants

Els horaris de les franges d'obertura de bars i restaurants, per oferir àpats presencials, s'amplien una hora més cada una:

  • Per esmorzar: de 7.30 a 10.30 hores.
  • Per dinar: de 13.00 a 16.30 hores.
La resta de restriccions en aquest sector queden igual. En aquestes franges es poden obrir les terrasses i l'aforament a l'interior dels locals es limita al 30%. Els clients han de portar mascareta tota l'estona, i només se la poden treure per menjar o beure.

La resta del dia només es pot fer menjar per endur fins a les 22.00 hores i a domicili, fins a les 23.00 hores.

Les llibreries, espai cultural

Les llibreries poden obrir els caps de setmana, ja que passen de tenir les restriccions dels establiments comercials a ser considerats un espai cultural. També poden obrir les que tenen una superfície més gran de 400 metres quadrats. 
 
A la resta de la cultura es mantenen les condicions actuals d'aforament del 50%, sempre que no se sobrepassin les 1.000 persones, si és a l'exterior o en un espai ben ventilat. No es pot trencar el confinament comarcal per assistir-hi.
 
Els actes religiosos mantenen el límit actual del 30% d'aforament, sempre que no superin les 1.000 persones si és a l'aire lliure o amb ventilació òptima.

Més presencialitat el primer curs d'universitat

Es manté l'ensenyament telemàtic a la universitat de manera general, excepte per a les pràctiques, però les noves mesures permeten als alumnes de primer curs una semipresencialitat com la que hi ha en els cicles formatius del mateix nivell.

A l'escola continua l'ensenyament presencial, i mixt al batxillerat i cicles formatius.

Extraescolars de dansa i música

Les extraescolars continuen suspeses, a excepció de les activitats en l'entorn escolar dins del grup bombolla. Ara, s'afegeixen les activitats semipresencials a les escoles de dansa i música autoritzades per Educació, que permeten l'accés a l'àmbit reglat.

Competicions d'accés estatal

Les competicions continuen suspeses, a excepció de les d'àmbit estatal i professional. Ara, però, també es podran fer competicions que donin accés a competicions estatals.

L'esport només es pot fer a l'aire lliure, individual, i en grups màxim de 6 persones.

Els gimnasos i instal·lacions esportives cobertes reobren l'interior amb un aforament limitat al 30% i grups de màxim 6 persones. Les piscines ja podien obrir amb control d'accés.

El comerç manté les restriccions

Es manté el tancament de cap de setmana de tots els establiments que no siguin essencials. Aquells establiments que facin més de 400 metres quadrats i els centres comercials romandran tancats.

Pel que fa les empreses, es recomana el teletreball.