Continua la prohibició de cremar restes vegetals per als particulars

25/10/2024
Només qui tingui una activitat agrària declarada podrà comunicar focs d'esbarjo i cremes de restes agrícoles a explotacions agràries fins el 14 de març.

Tràmit.
El Servei de Prevenció d'Incendis Forestals de la Generalitat de Catalunya ha informat el consistori de l'activació del tràmit per a la comunicació de cremes, per a qui tingui una activitat agrària declarada. A través de la plataforma EACAT, es podran tramitar les comunicacions de crema per a focs d'esbarjo i/o cremes de restes agrícoles per a explotacions agràries, fins el 14 de març del 2025.

Un foc d'esbarjo (foguera, foc a terra, foc de llenya o similars) només es pot comunicar per dos dies consecutius, però es pot comunicar diversos cops durant tot el període.

Pel que fa a les comunicacions de crema, cal tenir en compte el següent:

  • Segons la Llei 7/22, de 8 d'abril de residus, arreu del territori espanyol només poden cremar restes vegetals agrícoles les explotacions agràries, és a dir, explotacions amb activitat agrícola empresarial. Per tant, la persona que presenta una comunicació de crema fa una declaració responsable dient que és titular d'una explotació agrària i es fa responsable del que està dient o declarant.
 
 
 
El consistori vol deixar clar que el foc d'esbarjo no inclou, sota cap concepte, la crema de restes vegetals.

A més a més, excepcionalment, dita llei permet:
  • a) Per fer cremes de restes silvícoles amb motiu de prevenció d'incendis forestals i amb informe específic dels tècnics del DARP, s'ha de demanar una autorització excepcional al web del Departament d'Agricultura: http://agricultura.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi
  • b) Per fer cremes de restes vegetals per motius fitosanitaris s'ha de demanar una autorització excepcional a través del Servei Territorial per demanar l'informe específic requerit per part dels tècnics de Sanitat Vegetal.