CREA, el nou projecte musical d'inclusió educativa de les escoles de la Vall del Tenes

9/9/2021
El Colomer i El Turó incorporaran la pràctica d'instruments musicals als cicles inicial i mitjà amb professorat de l'Escola de Música de la Vall Tenes.
CREA és un projecte innovador que s'introduirà a les nou escoles dels quatre municipis que formen part de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, entre les quals hi ha les escoles El Colomer i El Turó.

La incitativa s'emmarca en la línia de treball Educació 360º, que busca l'equitat, la inclusió i la igualtat d'oportunitats educatives per a tot l'alumnat, en aquest cas, a través de l'accés universal a l'educació musical.

CREA introdueix la pràctica dels instruments musicals a l'escola amb la finalitat que els infants visquin una experiència educativa inclusiva i, al mateix temps, connecta els aprenentatges lectius i no lectius i els diferents agents educatius del territori, amb la idea de crear vincles comunitaris.

Joan Galiano, vicepresident de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, s'ha mostrat satisfet amb la proposta: "Aquest projecte reforça l'aposta per la cultura en la formació infantil i col·loca, un cop més, el municipi i la mancomunitat al capdavant del suport acadèmic per a la població de la Vall del Tenes".

Galiano també ha volgut agrair la implicació dels centres educatius i del Departament d'Ensenyament per la bona acollida del projecte i les facilitats per incorporar la proposta.

Per què la música?

CREA es farà amb l'alumnat de 1r a 4t d'educació primària, un total de 1.270 alumnes, perquè es considera que la pràctica d'instruments durant els primers anys de primària possibilita un desenvolupament integral de la persona. És a dir, fomenta la creativitat, promou el benestar emocional, millora les habilitats cognitives i socials i estimula la psicomotricitat fina.

 
 
Com es desenvoluparà?

Els quatre ajuntaments, a través de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, han finançat la compra dels instruments necessaris per a cada escola, així com la contractació de quatre professores especialistes d'instrument per a cicle inicial i mitjà, que formen part de l'equip de l'Escola de Música de la Vall del Tenes (EMVT).

El projecte contempla una sessió setmanal de 45 minuts, inclosa en la sessió de música, de 90 minuts, de l'horari lectiu. Per tant, durant la sessió de música, el grup es dividirà en dues parts: una, que impartirà el contingut curricular de la matèria i l'altra, que farà la pràctica d'instrument.

Quins instruments es tocaran?

Cada curs s'especialitzarà en un tipus d'instruments. Des del carilló fins a la batucada passant pel teclat i l'ukelele. Cada alumne disposarà d'un instrument durant la sessió, i aquests quedaran a l'escola per fer-ne ús sempre que sigui necessari.
 
L'equip directiu de l'EMVT s'encarregarà de fer la proposta horària i la distribució del professorat per a cada escola.

Per aquest curs 2021-22, el projecte tindrà un cost aproximat de 145.000,00 €, dels quals l'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai n'assumirà el 24%, segons el volum poblacional del municipi.