El Vallès i l’oli de Vera
El Vallès té una llarga tradició en la producció de l’oli de Vera. Es tracta d’un oli de gran qualitat i de reconegut prestigi. Però, a la vegada, la varietat Vera és encara desconeguda pel públic en general, tot i que és la que es troba més a prop de la capital catalana.
L’oli de Vera es caracteritza per la seva durada i per la baixa acidesa. Això el converteix en un producte de gran potencial gastronòmic i culinari. A la vegada, però, també se’l reconeix per les seves propietats beneficioses per a la salut. És un aliment ric en vitamines A, E i K, que ajuda a prevenir malalties cardíaques i afavoreix la cicatrització de les ferides.
La producció de l’oli de Vera s’ha mantingut a partir de petits productors. En aquests moments, segons un estudi de la Cooperativa Agrària del Vallès, hi ha constància de 38 productors de la varietat Vera del Vallès. Actualment, hi ha, aproximadament, 13.000 oliveres de la varietat Vera comptabilitzades, en una superfície aproximada de 170 hectàrees. La majoria, a la zona centre del Vallès. En concret, a la part alta de la riera de Caldes, a la riera de Sentmenat, a la vall del Tenes i al curs mitjà del riu Congost.
Fins a 12 municipis del Vallès Oriental i Occidental disposen de terrenys amb plantacions d’oliveres d’aquesta varietat. En concret, la Garriga, Bigues i Riells del Fai, Caldes de Montbui, Sentmenat, les Franqueses del Vallès, Cànoves i Samalús, Sant Feliu de Codines, Canovelles, l’Ametlla del Vallès, Sabadell, Palau-solità i Plegamans i Castellar del Vallès. Però la Garriga, Caldes de Montbui i Bigues i Riells del Fai concentren la gran majoria de les oliveres (més de 8.000 exemplars) i aproximadament el 64% de les hectàrees amb aquesta varietat.
Avui, Catalunya té cinc Denominacions d’Origen Protegides (DOP) d’oli: Terra Alta, Les Garrigues, l'Empordà, Siurana i Baix Ebre-Montsià.