Una desena d’alcaldies de municipis del Vallès constitueixen la taula pel reconeixement de la DOP “oli de Vera del Vallès”

14/2/2022
Bigues i Riells del Fai, la Garriga, les Franqueses del Vallès, l’Ametlla del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Cànoves i Samalús, Sentmenat, Sant Feliu de Codines, Santa Eulàlia de Ronçana i Caldes de Montbui impulsen la creació d’aquesta Denominació d’Origen Protegida.
Una desena d’alcaldesses i d’alcaldes de municipis del Vallès Oriental i del Vallès Occidental es van reunir, divendres 11 de febrer, a Caldes de Montbui, amb l’objectiu de constituir una taula de municipis per aconseguir la creació i el reconeixement de la DOP “Oli de Vera del Vallès”.
Hi ha participat Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells del Fai; Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui; Dolors Castellà, alcaldessa de la Garriga; Sònia Tena, regidora d'Agricultura i Medi Ambient de les Franqueses del Vallès; Pep Moret, alcalde de l’Ametlla del Vallès; Oriol Lozano, alcalde de Palau-solità i Plegamans; Marc Verneda, alcalde de Sentmenat; Mercè Serratacó, alcaldessa de Sant Feliu de Codines; Anna Montes, regidora de Cultura, Benestar Social i Polítiques de Gènere de Santa Eulàlia de Ronçana i Josep Cuch, alcalde de Cànoves i Samalús. La trobada s’ha fet a Mas Curró, una de les finques que actualment produeixen oli amb aquesta varietat d’oliva amb oliveres centenàries.

La reunió ha servit per posar en comú els interessos dels diferents municipis respecte a la creació d’aquesta Denominació d’Origen Protegida i plantejar alternatives per tal de reconèixer aquesta varietat d’oli, de llarga tradició al Vallès, però encara molt desconeguda pel gran públic.

Aquesta primera trobada ha posat sobre la taula diversos aspectes per treballar amb l’objectiu d’avançar en aquest sentit. Per exemple, estudiar la viabilitat de crear una IGP (Indicació Geogràfica Protegida), la relació d’aquesta eventual DOP amb altres varietats d’oliva que actualment també es cultiven al Vallès, el nom de la DOP o qui ha de ser l’organisme que impulsi oficialment la creació d’aquesta denominació. En aquest sentit, s’ha abordat la necessitat d’escollir uns portaveus d’aquesta nova taula de municipis per tal de dur a terme les converses amb els organismes responsables i amb els productors.
 
 
El Vallès i l’oli de Vera

El Vallès té una llarga tradició en la producció de l’oli de Vera. Es tracta d’un oli de gran qualitat i de reconegut prestigi. Però, a la vegada, la varietat Vera és encara desconeguda pel públic en general, tot i que és la que es troba més a prop de la capital catalana.

L’oli de Vera es caracteritza per la seva durada i per la baixa acidesa. Això el converteix en un producte de gran potencial gastronòmic i culinari. A la vegada, però, també se’l reconeix per les seves propietats beneficioses per a la salut. És un aliment ric en vitamines A, E i K, que ajuda a prevenir malalties cardíaques i afavoreix la cicatrització de les ferides.

La producció de l’oli de Vera s’ha mantingut a partir de petits productors. En aquests moments, segons un estudi de la Cooperativa Agrària del Vallès, hi ha constància de 38 productors de la varietat Vera del Vallès. Actualment, hi ha, aproximadament, 13.000 oliveres de la varietat Vera comptabilitzades, en una superfície aproximada de 170 hectàrees. La majoria, a la zona centre del Vallès. En concret, a la part alta de la riera de Caldes, a la riera de Sentmenat, a la vall del Tenes i al curs mitjà del riu Congost.

Fins a 12 municipis del Vallès Oriental i Occidental disposen de terrenys amb plantacions d’oliveres d’aquesta varietat. En concret, la Garriga, Bigues i Riells del Fai, Caldes de Montbui, Sentmenat, les Franqueses del Vallès, Cànoves i Samalús, Sant Feliu de Codines, Canovelles, l’Ametlla del Vallès, Sabadell, Palau-solità i Plegamans i Castellar del Vallès. Però la Garriga, Caldes de Montbui i Bigues i Riells del Fai concentren la gran majoria de les oliveres (més de 8.000 exemplars) i aproximadament el 64% de les hectàrees amb aquesta varietat.

Avui, Catalunya té cinc Denominacions d’Origen Protegides (DOP) d’oli: Terra Alta, Les Garrigues, l'Empordà, Siurana i Baix Ebre-Montsià.