Dia Internacional de la Dona i de la Nena en la Ciència

11/2/2022
Coincidint amb la jornada reivindicativa, el consistori ha organitzat activitats de sensibilització entre l’alumnat del municipi.
L’11 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Dona i de la Nena en la Ciència i l’Ajuntament de Bigues i Riells del Fai s’hi adhereix organitzant diverses activitats.

El 9 de febrer, Nuria Salán, experta en metal·lúrgica, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, va fer una xerrada a l'alumnat de 5è i 6è de primària de les escoles El Turó i El Colomer, al Teatre Auditori Polivalent.

Les nenes i els nens van quedar molt sorpresos amb la història que els va explicar Salán, la de les dones que han fet avançar la ciència i la tecnologia i desconeixien. Un dels fets que més va alarmar els infants va ser descobrir que no coneixien les autores dels invents perquè els seus companys homes s'havien apropiat de les patents. La mainada també va al·lucinar en saber que la xarxa wifi, les connexions sense fils, és un invenció d'una dona: Hedy Lamarr.

A més, actualment ja es pot visitar l'exposició L'enginy (in)visible. Dones i tecnologia: passat, present i futur al vestíbul del Centre Cívic i Cultural El Rieral. Salán va formar part de la creació de la mostra que visibilitza les inventores que ens han canviat el dia a dia i desconeixíem.

Aquestes activitats són fruit de l'acció conjunta de les regidories d'Igualtat, Noves Tecnologies i Educació.
 
 
Mayte Escobar, regidora d'Igualtat, ha destacat l'origen de les activitats: "Hem dut a terme aquesta acció responent a la petició dels centres educatius per visibilitzar les dones en la ciència i treballar-les a través d'una exposició interactiva".

Margarida Fontcuberta, regidora de Noves Tecnologies, ha explicat l'objectiu de l'acte: "Volíem acostar l'impacte de les noves tecnologies en la societat i mostrar la necessitat de la presència de les dones al sector, per tal que la ciència treballi des d'una perspectiva representativa de tota la societat, no pot ser que les solucions tecnològiques les produeixi una part de la societat per tota la resta, ja que això invisibilitza necessitats diverses i no s'arriba a les solucions més eficients per a tota la població".

Eva Martínez, regidora d'Educació, ha definit la necessitat de dirigir aquesta acció a l'alumnat de primària: "Hem considerat molt important fer arribar aquest missatge als infants quan es troben en un moment clau per decidir a què es volen dedicar i és vital que la seva tria no sigui limitada pel biaix de gènere".

La conferenciant Núria Salán ha resumit el contingut de la xerrada: "Hem repassat les dones i els seus invents que han marcat la història i no surten als llibres de text. És vital que els infants tinguin tota la informació per poder triar lliurement, han de saber que les dones no podien accedir a la universitat per reial decret. Hi ha poques dones a les enginyeries perquè falten referents, els hem de reivindicar."
Arxiu de Bigues i Riells del Fai

Arxiu de Bigues i Riells del Fai

Arxiu de Bigues i Riells del Fai

Arxiu de Bigues i Riells del Fai