La Generalitat recomana l'ús del certificat d'autoresponsabilitat

23/3/2020
Aquest document acredita els desplaçaments de la població durant l'Estat d'Alarma.


Omple'l en línia o descarrega'l.
L'Ajuntament de Bigues i Riells es fa ressò de la posada en marxa per part de la Generalitat de Catalunya del certificat d'autoresponsabilitat. La declaració de l'Estat d'Alarma per gestionar la crisi sanitària de la COVID-19 limita la llibertat de circulació de persones i determina per a quines activitats es pot circular per les vies d'ús públic.

Per aquest motiu, s'ha elaborat un model de declaració autoresponsable, per facilitar als ciutadans i als agents de policia la comprovació que un desplaçament determinat corresponen a una activitat autoritzada, en el marc del Pla d'actuació del PROCICAT per malalties emergents activat en fase d'emergència.

Com el puc aconseguir?

Es pot descarregar al web de la Generalitat de Catalunya i del Departament d'Interior. Les patrulles dels Mossos d'Esquadra i les policies locals en tindran còpies impreses per si són necessàries en un control. Ara bé, des de les administracions es demana que no es vagin a buscar físicament a les comissaries.

Preguntes freqüents

És només per a desplaçaments amb vehicle o també a peu?
Per ambdós casos, especialment si el desplaçament és lluny del domicili.

És obligatori portar-lo?
No. És un document que facilita la declaració, però no és obligatori. Sí que és recomanable.

Qui el pot requerir?
Només els agents de la policia.

Què passa si no el porto i m'atura la policia? Em poden multar per no portar-lo?
No us multaran per no portar-lo. Si no el porteu i us atura la policia haureu de certificar en aquell moment que la vostra activitat s'ajusta a les autoritzades per l'Estat d'Alarma.

 
Substitueix el certificat de treball que l'empresa m'ha facilitat?
No. El certificat d'autoresponsabilitat és complementari al certificat de treball que l'empresa us hagi facilitat per al desplaçament al centre de treball. Porteu-los tots dos.

Cal portar-lo en paper o en digital?
El podeu portar imprès o en format digital al mòbil o dispositiu electrònic tipus tauleta.

Si una activitat no està especificada, puc indicar-la?
Sí. A l'epígraf "causa de força major o situació de necessitat" podeu especificar altres activitats, sempre que responguin a les circumstàncies d'excepcionalitat justificada.


El necessito per sortir breument al carrer com ara a llençar les escombraries, passejar la meva mascota o fer una compra breu al costat de casa?
No, considerant que és per un temps molt breu i al costat del domicili.

Cal fer un certificat per cada desplaçament?
Sí, un per cada desplaçament. Si en un mateix desplaçament es fan diverses activitats cal indicar-les totes especificant la destinació més allunyada (per exemple, anar al centre de treball i anar a comprar aliments, marqueu les dues activitats i indiqueu l'adreça més allunyada del lloc d'origen).

Què passa si el que declaro no és cert?
És un fet que es pot sancionar, com també ho és si verbalment es declara un desplaçament que no és cert.