L'Ajuntament de Bigues i Riells posa en marxa un servei temporal d'atenció psicològica

24/3/2020
Des de l'àrea de Serveis a les Persones, el Consistori habilita canals telefònics i telemàtics per resoldre les preocupacions, dubtes i angoixes que es derivin del confinament.
Tenint en compte les possibles situacions d'angoixa, incertesa, preocupació i estrès que pot suposar el confinament, l'Ajuntament de Bigues i Riells posa a disposició de la població un servei temporal d'atenció psicològica.

La situació no és habitual i gestionar-la pot ser difícil, per això s'obren vies telefòniques i telemàtiques amb les psicòlogues municipals. Es pot contactar amb elles per tal d'aconseguir eines de gestió emocional.

A través del correu electrònic (seam@biguesiriells.cat) es pots sol·licitar ajuda a qualsevol hora del dia, només cal indicar un nom i un telèfon de contacte. O bé, mitjançant els telèfons de les psicòlogues: 661914607 o 661694104, de les 09.00 a les 19.00 hores.

Recomancions per a un confinament positiu

Des de l'àrea de Serveis a les Persones, les psicòlogues municipals han elaborat unes directrius per fer més agradable i fàcil de portar el confinament:

-Feu un horari de dilluns a divendres, la rutina és imprescindible. El podeu decidir tota la família, escriure'l en gran en un paper i penjar-lo al menjador.

-Aixequeu-vos cada matí a la mateixa hora, dutxeu-vos i vestiu-vos.

-Marqueu un horari d'estudi, que contempli les pauses per a l'alimentació, l'esbarjo i el descans.

-Establiu un horari d'assaig per qui toqui instruments i la preparació d'un concert per a la família, veïns i amics els diumenges al migdia.

-Mantingueu-vos en forma, podeu establir una rutina d'uns 45 minuts de gimnàstica, que es pot compartir amb la família alguns dies.

-Organitzeu estones per estar sols i soles, per estar amb cada fill/a, per estar amb la parella, per estar tota la família junta. Podeu compartir jocs de taula, fer alguna recepta, mirar una sèrie, fer trencaclosques, sessions de bellesa, etc.
 
 
-Tingueu la casa ordenada i neta, organitzeu responsabilitats i dediqueu una estona a posar ordre i un dia a netejar tots plegats. Ara és el moment d'ensenyar als fills a fer les feines de casa i molt important, gaudir-ne, si voleu amb música i tot.

-Aprofiteu per fer aquelles petites reparacions i millores pendents de la casa (pintar, cosir, canviar la decoració).

-Establiu un moment del dia per informar-vos sense saturar-vos.

-Aparteu les pantalles una estona tota la família.

-Pels més petits, traieu les joguines a poc a poc, de dues en dues i per temàtiques. Recomanem joc simbòlic (cuinetes, peluixos, espases), joc heurístic amb materials de casa i per reciclar (envasos, pots, coladors, farina, sucre, arròs, sorra, caixes buides, safates que puguin posar, treure, colar, remenar...), fer petits terraris i circuits per poder fer granges, safaris amb animals, carreteres, etc. També calen jocs de psicomotricitat amb materials de casa (coixins, fustes, caixes i pots buits, pilotes, gomes elàstiques...) i jocs de raonament (encaixos, jocs de memòria, contes…).

-Feu videotrucades per parlar amb companys de la classe o de feina, amics de sempre i familiars.

-Penseu en coses que puguin trencar aquesta rutina, com ara fer un sopar especial, una tarda de cine amb crispetes, una disco al menjador…

-Recordeu que posar límits és important per no perdre la coherència. Dir no quan és que no i exigir que es facin les coses que toquen en el moment que toquen. Prou coses han canviat, ajudem-los a fer que estiguin tranquils amb límits, sabent què es pot fer i què no, el que s'espera d'un mateix i tenint un projecte, encara que sigui de les 24 hores següents.

- No us oblideu d'explicar com us sentiu, deixeu que els fills i filles expressin el seu malestar, angoixa, avorriment, tristesa, por, ràbia..., els escoltem, els diem que tenen raó, que ens sap molt greu el que està passant i que junts ens en sortirem!