La Mancomunitat de la Vall del Tenes torna a posar sobre la taula el Cas Delgado

La malversació de mig milió d'euros, per part de l'exgerent de l'ens supramunicipal, Francesc Delgado, forma part del Cas Nóos.
Entre el 2007 i el 2011, Francesc Delgado va ser gerent de la Mancomunitat de la Vall del Tenes. Durant aquest període, hauria malversat mig milió d'euros de l'ens supramunicipal a través d'una xarxa de societats, fent servir el mateix modus operandi del cas Nóos. De fet, Delgado era soci d'Iñaki Urdangarín i les seves societats compartien seu social a Barcelona.
En descobrir la malversació de fons, el 16 gener del 2012, la Mancomunitat de la Vall del Tenes es va querellar contra Delgado. La denúncia va culminar amb la condemna de Francesc Delgado, el 10 de febrer del 2016, per part d'un Tribunal del Jurat per malversació de cabals públics per valor de més de 523.000 euros. La condemna va ser ratificada posteriorment tant pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com pel Tribunal Suprem.
Ara bé, tot i que la sentència és ferma des del 3 de maig del 2017, Delgado no ha entrat a presó fins el 8 de gener d'aquest any 2018. A més a més, es va permetre a Delgado, de manera atípica, ingressar a presó més tard dels deu dies establerts pel requeriment, permetent-li així, per la gràcia del Tribunal, ingressar a presó un cop passades les festes de Nadal.
Actualment, el greuge que intenta combatre la Mancomunitat de la Vall del Tenes és el fet que, malgrat que el penat disposa de béns i de l'allau d'escrits presentats tant per part del Ministeri Fiscal com per part de l'acusació particular, ara com ara, no s'ha aconseguit que la Secció 20a de l'Audiència Provincial de Barcelona dicti cap diligència ni cap resolució, per tal que el condemnat retorni els fons malversats.
Aquest retard fa cada cop més complicat que la Mancomunitat de la Vall del Tenes recuperi els diners que Delgado va desviar.
De fet, Picornell, en el seu escrit, insinua que hi ha risc que "el penat compleixi abans la seva condemna a la presó que s'executin els termes econòmics de la sentència".
El passat 29 d'octubre, una delegació de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, va assistir a la Trobada de Mancomunitats de la Federación Española de Municipios y Provincias al municipi d'Alcobendas, Madrid. L’objectiu de les jornades era “generar un debat, contribuint a l'intercanvi d'informació sobre les eines i programes que es desenvolupen per a la prestació de serveis de qualitat a la ciutadania”. Ara bé, el president de la Mancomunitat, Joan Galiano, també va aprofitar per a visitar el senador del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Bernat Picornell.
El fruit de la trobada són tres preguntes que el jove senador d'ERC ha entrat amb data del 19 de desembre al registre del Senat per tal d'obtenir resposta per escrit per part de la Ministra de Justicia, Dolores Delgado:
- Tenia coneixement el Govern espanyol sobre la veracitat de la informació?
- Pensa considerar i signar l'indult del penat? En cas afirmatiu, per quins motius?
- Considera que els tribunals garanteixen l'execució dels termes econòmics de la sentència?
Joan Galiano, President de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, ha expressat el seu únic desig que es pregunti al Govern espanyol, a través de la Cambra Alta, per tal d'aclarir els fets. Des de la Mancomunitat no es descarta concertar una reunió amb el Fiscal General de Catalunya, Francisco Bañeres.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. Al continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra Política de galetes