Els perills de sembrar llavors foranes

29/9/2020
La Comissió Europea alerta que un frau en línia podria causar la introducció de plantes invasores, posant en risc la conservació de la biodiversitat dels ecosistemes i la sanitat dels cultius.
La Comissió Europea ha alertat les institucions sobre un nou frau del comerç digital, que consisteix en l'enviament de paquets petits amb objectes de poc valor a través de diverses plataformes de comercialització en línia per augmentar el posicionament de les empreses en aquests punts de venda. Aquesta tècnica es coneix com a Brushing.

Des del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) sol·liciten la col·laboració dels ens locals alertant dels riscos d'aquest nou frau. En alguns casos, el que s'està enviant són llavors foranes per a sembrar. És a dir, que en cas de rebre algun d'aquests paquets i plantar-ne les llavors, s'estaria causant un fort greuge mediambiental.

La possible introducció d'espècies de males herbes o plantes invasores posa en risc la conservació de la biodiversitat dels ecosistemes i l'entrada de llavors contaminades amb nous patògens (bacteris, fongs o virus) podrien afectar la sanitat dels cultius.

 
 
Què he de fer si rebo un d'aquests paquets?

En cap cas s'han de sembrar les llavors ni tampoc es poden llençar a les escombraries ni al medi natural. Cal fer arribar a l'Ajuntament de Bigues i Riells el paquet, entregant-lo a l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania.

Un cop en mans de la regidoria de Medi Ambient, es comunicarà a l'Oficina Comarcal o als Serveis Territorials del DARP, per tal que el personal procedeixi a la seva recollida per poder realitzar una gestió segura i adequada del material.