Sant Miquel del Fai



Sant Miquel del Fai
és un espai singular d’alt valor natural i patrimonial de 70,5ha, amb una flora i una fauna molt riques i amb l'aigua com a principal protagonista. Està situat als municipis de Bigues i Riells del Fai, Sant Feliu de Codines i Sant Quirze Safaja, a cavall de les comarques del Vallès Oriental i el Moianès.

L’espai de Sant Miquel del Fai presenta un valor patrimonial molt elevat, tant des del punt de vista ecològic com paisatgístic, cultural i social. La zona més coneguda i freqüentada és el conjunt monumental i natural de l’antic monestir de Sant Miquel del Fai, situat damunt els espadats que tanquen la Vall de Sant Miquel. L’antiga central elèctrica de Riells del Fai, els gorgs de la riera, la font de la Pineda i la masia de la Madella són altres elements de gran interès social.
 
 


El seu atractiu paisatge es caracteritza per una tipografia de llargues i profundes cingleres, que contrasten amb la vall formada per l’acció de les aigües del riu Tenes. Al llarg de la vall hi ha un ecosistema de ribera molt valuós i singular, atès que conté una diversitat d’hàbitats i espècies d’interès patrimonial excepcional. Alguns d’aquests elements vegetals no es troben a cap altre indret de la conca del Besòs o hi són molt rars. Per aquests motius, les mesures de protecció i conservació d’aquest espai són nombroses.

La Generalitat de Catalunya és la responsable de la gestió del conjunt de l’EIN i, amb aquesta finalitat, l’any 2002 es va redactar el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge dels Cingles de Bertí (PEIN). Ha rebut la qualificació de sòl no urbanitzable i ha estat inclosa a la Xarxa Natura 2000.
 
 


L’espai fou adquirit el 1990 per l’empresa Espai Natural Sant Miquel del Fai S.L., formada per un grup d’empresaris liderats per l’immobiliari Xavier Solano. Durant aquesta etapa en mans privades, van visitar l’espai 1,4 milions de persones, de les quals 104.000 van ser escolars, i es feren nombroses actuacions per a la conservació del patrimoni, com la rehabilitació de les sales gòtiques de l’abadia o el condicionament de l’ermita romànica del S. XII i les seves representacions pictòriques.

El 23 de juny de 2017, la Diputació de Barcelona en va formalitzar la compra per 1,3 milions d’euros. Podeu consultar més informació a la web de la Diputació de Barcelona.