El Pla i Can Torroella

El Pla i Can Torroella és una ruta de dificultat moderada que es pot fer en 2 hores. El seu recorregut és de 6.8 quilòmetres amb 155 metres de desnivell.

Can Vedell
Can Vedell és coneguda com la Casa de Bigues, del segle XII fins el segle XVIII. A partir del segle XVIII amb l’arribada de la família Badell, la casa adopta el nom d’aquesta família fins a l’actualitat. Al segle XII el mas Vedell era un mas fortificat.

En aquell moment els germans Pere i Ponç de Bigues van fer donació de la terra on es va construir l’església de Sant Pere i Sant Pau, tal i com consta a l’acta de consagració del temple. Un altre personatge de la nissaga de Bigues va ser Huguet de Bigues que al segle XIII fou considerat com a l’home més pèrfid del Vallès. Tot i ser noble va ser jutjat i condemnat a mort pels seus assalts i abusos sobre la població del Baix Vallès i Maresme.

 
Can Vedell es troba davant de l’Escola El Turó. La masia actual és la suma de diverses ampliacions i construccions adjacents com la casa del Sagrat Cor. De la masia en destaca una finestra coronella que es pot veure des de l’exterior.

Can Lluís, can Lleuger, can Onclo i can Piler
Aquest seguit de cases, junt amb can Pere Joan, can Magrins del Pla, can Vilar, can Blanc, can Benet del Pla i can Vermell formen el veïnat de cases que s’anomena El Pla. El Pla és un replà que s’aixeca per damunt de la riba esquerra del Tenes al peu del Turó del Rull. El Pla està ocupat per camps amb conreus de secà, d’entre els quals hi destaquen els camps d’oliveres. L’origen de les cases del Pla data entre els segles XVIII i XIX.
Can Torroella
Masia de grans proporcions situada en un extrem de la Vall Roja de Bigues. Es pot documentar com a mas Oliveres del segle XII al segle XVI, moment en què ja passa a anomenar-se com a mas Torrella. La masia ha conegut diverses ampliacions, una de les més importants fou al segle XVIII quan ja va adoptar la fisonomia actual. 



Can Torroella es protegeix amb un barri que, juntament amb les corts i la pallissa, avui convertida en habitatge, generen un clos interior.

A la part de darrera de la masia a l’inici del camí de can Canals s’hi troba el Lledoner de can Torroella. És un lledoner de grans dimensions amb el tronc buit i fa 4 metres i 70 centímetres de perímetre.
Can Prat de la Riba: La masia està situada a prop del límit amb el poble de Riells del Fai al costat del torrent, a la riba que baixa de les terres de can Torroella. És justament aquest emplaçament que modifica el cognom Prat-Ferrer en Prat de la Riba a partir de la construcció de la masia entre els anys 1706 i 1707.

El 1844 la masia va patir un assalt per part de lladres que va causar la mort d’Ignasi Prat de la Riba Padrós. Aquest fet tràgic va causar que la família Prat de la Riba s’instal·lés a can Padrós a Castellterçol. Aquest fet atzarós, probablement va fer que Enric Prat de la Riba, president de la Mancomunitat de Catalunya de 1914 a 1917, no nasqués a Bigues i ho fes a Castellterçol.

Can Vermell
Can Vermell es troba en un extrem del pla, al peu del camí que porta també el nom de la casa. Casa pairal de planta baixa, pis i golfes, amb coberta a dues aigües. La casa actual és el resultat d'una reforma a mitjans del segle XX d'una edificació anterior, probablement del segle XVIII. Sembla que la masia originàriament era de planta basilical.

A la façana lateral que no s'ha revestit es pot veure l'aparell constructiu, de parets de pedra vermellosa de la zona. És probable que el to vermellós de la pedra amb què s’edificaren les parets donessin nom a la casa.