Pressupostos Participatius de Joventut

Els Pressupostos Participatius de Joventut són una eina de democràcia directa mitjançant la qual el jovent del municipi decideix, en base a les seves pròpies propostes i després d’una presentació i un debat col•lectiu, com es distribueix un 60% del pressupost que l’Ajuntament destina a activitats per a joves. Aquesta forma de prendre decisions va iniciar-se el 2013 i actualment està plenament consolidada.

La regidoria de Joventut posa a disposició dels joves del municipi el pressupost. Amb aquests diners es busca que els participants proposin activitats per a fer al poble pensades per a joves. Per cada proposta es poden fer servir fins a 1.200€, i les activitats proposades no poden ser amb ànim de lucre.


Tot jove d’entre 12 i 29 anys pot presentar una proposta. L’administració d’una part del pressupost l’han decidit els joves de 12 a 14 anys, i la de l’altra part l’han decidit els joves de 15 a 29 anys. 
Les activitats proposades pels joves són molt diverses, des de curses de muntanya i tornejos de futbol fins a un paintball, archery tag, concerts i festes. Un cop presentades les propostes, els representants les defensen davant l’audiència jove i finalment són sotmeses a votació.
Josep Anton Tripiana, regidor d'Infància i Joventut, destaca la importància dels pressupostos participatius com "la iniciativa que busca que els joves s'acostumin a participar i a implicar-se, des de petits, al seu municipi". Aquesta iniciativa de la regidoria de Joventut garanteix que les activitats subvencionades per l'Ajuntament de Bigues i Riells responguin als gustos i inquietuds reals del col•lectiu de joves del municipi.