Procés participatiu Camí Fluvial

El consistori va dur a terme un procés participatiu per definir actuacions encaminades a millorar la gestió dels usos del Camí Fluvial del riu Tenes al seu pas per Bigues i Riells del Fai.
L’objectiu del procés de participació ciutadana va ser conèixer l’opinió de la població per enriquir i complementar els criteris tècnics i polítics a l’hora de definir accions de millora. Es partia de la premissa que les veïnes i veïns són coneixedores del territori, i que les seves aportacions permetran prendre decisions eficients i adaptades al municipi.
En primer lloc, es va fer arribar un qüestionari a les llars per tal que es respongui de manera conjunta i consensuada per tots els habitants de cada casa.


Un cop omplert el qüestionari calia dipositar-lo, abans de divendres 29 de juliol del 2022, a les urnes del Centre Cívic i Cultural el Rieral, del Centre Cívic de Riells del Fai o bé de l’Espai jove L@Cova.
En segon lloc, es van programar un seguit de tallers participatius per la tardor del 2022, on es farà el retorn dels qüestionaris i es generaran debats en profunditat per definir les actuacions de millora dels usos del Camí Fluvial.

Els tallers es van fer el 20 d'octubre i el 10 de novembre del 2022. Primer es va debatre sobre "Activitats, usos públics i figures de protecció" i després sobre "Civisme, mobilitat i patrimoni natural i cultural". El Camí Fluvial forma part del recorregut del Tenes, que connecta amb Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Parets del Vallès i Montmeló.

 
Segons el Pla Especial del Camí Fluvial del riu Tenes del municipi. El camí es divideix en dos trams. D’una banda, el tram baix, on són possibles usos de l’espai fluvial més intensius. De l’altra, el tram alt, inclòs a la Xarxa Natura 2000 i al PEIN, amb limitacions normatives per garantir la seva protecció i, per tant, amb més restriccions d’usos i actuacions.

Aquest va ser el marc del procés participatiu que va servir per recollir les veus de perfils ciutadans diversos, enriquir el contingut de les decisions, millorar l’eficiència de la implementació d’actuacions i obrir un diàleg social, fent valer la dimensió pedagògica i la transparència de les decisions públiques.
El qüestionari va demanar a la població pel seu coneixement de l’espai i del Camí Fluvial, per les activitats i usos que s’hi haurien de promoure, pel patrimoni natural i cultural i la seva protecció, per la mobilitat i l’accessibilitat al camí i per la seguretat, el civisme i el manteniment de l’entorn.