Pressupostos participatius

Els pressupostos participatius són una eina de democràcia directa mitjançant la qual el jovent del municipi decideix, en base a les seves pròpies propostes i després d’una presentació i un debat col•lectiu, com es distribueix un 60% del pressupost que l’Ajuntament destina a activitats per a joves. Aquesta forma de prendre decisions va iniciar-se el 2013 i actualment, després de 5 anys de funcionament, està plenament consolidada.

La regidoria de Joventut posa a disposició dels joves del municipi el pressupost. Amb aquests diners es busca que els participants proposin activitats per a fer al poble pensades per a joves. Per cada proposta es poden fer servir fins a 1.200€, i les activitats proposades no poden ser amb ànim de lucre.


Tot jove d’entre 12 i 29 anys pot presentar una proposta. L’any 2018, per primera vegada, s’han separat els participants en dos grups: l’administració d’una part del pressupost l’han decidit els joves de 12 a 14 anys, i la de l’altra part l’han decidit els joves de 15 a 29 anys. També ha estat una novetat d’aquesta última edició la col•laboració de la biblioteca municipal, que ha aportat 250€ més per a impulsar una activitat a l’equipament.
Les activitats proposades pels joves són molt diverses, des de curses de muntanya i tornejos de futbol fins a un paintball, archery tag, concerts i festes. També la Baixada d’andròmines ha estat tradicionalment escollida, fins que actualment ja s’ha consolidat al municipi i ja no ha de dependre dels pressupostos participatius. Un cop presentades les propostes, els representants les defensen davant l’audiència jove i finalment són sotmeses a votació.

Josep Anton Tripiana, regidor d'Infància i Joventut, destaca la importància dels pressupostos participatius com "la iniciativa que busca que els joves s'acostumin a participar i a implicar-se, des de petits, al seu municipi". Aquesta iniciativa de la regidoria de Joventut garanteix que les activitats subvencionades per l'Ajuntament de Bigues i Riells responguin als gustos i inquietuds reals del col•lectiu de joves del municipi.