10 anys de Llegendes

16/8/2019
El 14 de setembre l’espectacle torna al Castell de Montbui
Les Llegendes són l'obra teatral que recull els mites llegendaris de Bigues i Riells i que es representa en indrets d'interès patrimonial del municipi. Habitualment, aquest acte congrega més de 450 persones, és una cita cultural molt esperada per als biguetans i riellencs i més, enguany, que la representació arriba a la desena edició.

Dissabte 14 de setembre, les Llegendes de Bigues i Riells tornaran a donar vida als mites del municipi en un entorn privilegiat. Enguany, els organitzadors, Fem BiR, han triat el Castell de Montbui com a escenari. L’elecció no ha estat casual, ja que s’ha volgut tancar el cercle, representant la 10a edició de l’espectacle al mateix indret on va tenir lloc la primera.

Sota la direcció de Mònica Lucchetti, la desena edició de les Llegendes inclourà una nova escena vinculada directament amb el Castell de Montbui. Lucchetti ha volgut dotar els actors de recursos per treure el suc del personatge, adaptar el que llegeixen a la realitat i demostrar que els toca. El nou escenari ha fet que els protagonistes hagin hagut d’aprendre a treballar a tres bandes, amb la dificultat de no poder girar mai l’esquena al públic.

Mònica Lucchetti pertany a un conegut llinatge d’actors, és una experta en direcció i interpretació, darrerament ha dirigit la cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient de Barcelona, després d’haver participat en diverses produccions de sèries de televisió i de cinema.

La nova escena parlarà del túnel entre el Castell de Montbui i la Torre de Bigues

Aquest 2019, les Llegendes fan deu anys i per això Fem BiR s’ha escarrassat per oferir un espectacle espatarrant i, alhora, reconèixer la tasca de tots aquells que han fet possible l’obra al llarg del temps.

Les novetats comencen amb el cartell, totalment nou i dissenyat pel biguetà Gerard Mañà Clapés, estudiant de Belles Arts. També s’ha convidat més de 200 persones, totes aquelles que en un inici van estirar del carro per fer possible l’obra. Ara bé, el més esperat serà la nova escena, una llegenda inèdita recollida per la poetessa Maria de Bell-Lloc.

 
 
La nova llegenda desvetllarà la història del túnel que comunicava el Castell de Montbui amb la Torre de Bigues. El conducte unirà els destins d’una bruixa i d’una jove enamorada. La nova escena és una adaptació de l’escriptor local, Pau Joan Hernández.

Pel que fa al vestuari, les dones de l’harem i la Guisla estrenaran gal•les. De fet, enguany hi haurà més actrius joves i es podran adquirir clauers i samarretes dels deu anys de Llegendes.

Caldrà pagar entrada

Per tal de cobrir despeses i fer valer l’espectacle, l’entitat ha decidit, enguany, cobrar una entrada simbòlica. A més, hi haurà una parada de bar per poder sopar tot veient la representació.

Un acte per reivindicar la història i el patrimoni del municipi

Les Llegendes sempre s'han representat a l'aire lliure. El Castell de Montbui, la Masia de Can Maspons, l'Ermita de Sant Bartomeu, la Parròquia de Sant Pere i Sant Miquel del Fai han sigut els darrers escenaris de l'espectacle. La voluntat de l'entitat és divulgar el patrimoni de Bigues i Riells i alhora despertar l'interès per la cultura i la història del municipi.

Aquest acte consolidat va néixer d'uns tallers participatius de dramatúrgia que amb els anys s'han convertit en la representació de deu històries èpiques que van canviar el destí del municipi.

Molts dels habitants de Bigues i Riells se les coneixen de memòria i tot comença amb un grup de l'Agrupament Escolta Francesc Maspons i Anglasell que es perden d'excursió al Castell de Montbui i sense voler-ho esdevenen partícips de grans llegendes com la de Guifré el Pilós, El Moro Mussa o bé La Dona d'Aigua.