19 d'octubre, Dia Mundial contra el Càncer de Mama

19/10/2020
L'Ajuntament de Bigues i Riells s'afegeix a la reivindicació visibilitzant el missatge d'Oncovallès al municipi.
Avui, dilluns 19 d'octubre, se celebra arreu el Dia Mundial contra el Càncer de Mama. L'objectiu d'aquesta jornada és conscienciar la població de la importància del diagnòstic precoç del càncer de mama per guanyar la lluita contra aquesta malaltia, que esdevé el tumor més freqüent en dones de tot el món.

L'Ajuntament de Bigues i Riells participa en aquesta celebració amb una acció: avui s'han pogut veure penjades al Centre Cívic de Riells del Fai i al Centre Cívic i Cultural el Rieral de Bigues les pancartes reivindicatives de la Fundació Oncovallès.

L'alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano, i Mayte Escobar, 1a tinenta d'Alcaldia i regidora d'Igualtat, han assistit a la col·locació de les pancartes, que romandran penjades tota la setmana.

L'alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano ha explicat la voluntat del Consistori de contribuir en la lluita contra el càncer de mama tot l'any: "El suport a les famílies afectades per aquesta maleïda malaltia es visibilitza avui, però s'hi treballa tot l'any. Des de l'Ajuntament també col·laborem amb la tasca d'Oncovallès a través d'un conveni per acompanyar les famílies".

Mayte Escobar
, 1a tinenta d'Alcaldia i regidora d'Igualtat, ha volgut enviar un missatge de suport a totes les persones afectades: 

"Aquesta malaltia toca majoritàriament a dones i en la situació actual de pandèmia i crisi sanitària no volem ni podem oblidar-la ni deixar-la en segon pla. Volem recordar que la prevenció i el diagnòstic precoç són vitals i que hem de mantenir els protocols, visites i cures. No podem abaixar la guàrdia!".
 
 
Escobar també ha destacat la tasca municipal de difusió: "Només podem recordar aquesta necessitat de prevenció i manifestar, una vegada més, que la porta de l'Ajuntament sempre està oberta per escoltar, acompanyar i buscar els recursos que la població pugui necessitar en qualsevol situació. No ho podem fer tot, però som comunitat i no estem soles!".

La Fundació Oncovallès

La Fundació d'ajuda oncològica Oncovallès és una institució sense ànim de lucre que va néixer fa 15 anys, amb l'objectiu de fer costat i donar atenció psicooncològica integral als malalts de càncer i als seus familiars de tot el Vallès Oriental.

La Fundació ofereix un ampli ventall de serveis com ara els tallers terapèutics o bé les xerrades de prevenció, ja que treballa per prevenir el càncer, i taules informatives així com diverses activitats per a recaptar fons i poder mantenir el compromís social amb més de 40 municipis.

Una mamografia cada dos anys

La detecció precoç permet detectar el càncer de mama en una etapa molt inicial, quan encara no produeix molèsties i la possibilitat de curació és més alta. Per això, el Departament de Salut, d'acord amb les recomanacions de diversos organismes internacionals, convida les dones d'entre 50 i 69 anys a fer-se una mamografia cada dos anys.

La prevenció és un altre element bàsic per reduir l'impacte de la malaltia. Malgrat que no se'n coneixen les causes exactes, el Codi Europeu contra el càncer recull un seguit de recomanacions per disminuir el risc de tenir un càncer de mama: mantenir un pes saludable i evitar l'obesitat -especialment després de la menopausa-, fer activitat física regularment, reduir el consum d'alcohol i practicar la lactància materna.