20 de setembre: un any de la confiscació de 10 milions paperetes a Bigues i Riells

20/9/2018
La societat civil inaugurarà una placa en homenatge a les persones que van fer possible l'exercici del dret a la democràcia l'1 d'octubre del 2017.
Ara fa un any, el 20 de setembre del 2017, la Guàrdia Civil va arribar abans de les nou del matí al polígon de Can Barri per escorcollar una nau d'un particular. Hi van trobar prop de deu milions de paperetes.

A més de les paperetes per al referèndum de l'1 d'octubre, la Guàrdia Civil va confiscar material electoral, com ara actes de llista numerada de votants amb la inscripció referèndum d'autodeterminació de Catalunya 2017, actes de sessió d'escrutini, cartells de local electoral o bé actes de constitució de mesa electoral.
La nau va ser inspeccionada per ordre del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona en el marc de l'operació "Anubis", l'anomenada operació contra el referèndum.

El mateix dia 20 de setembre, van registrar diferents seus del govern català i es van efectuar 15 detencions d'alts càrrecs, treballadors públics i responsables d'empreses col·laboradores en la preparació del referèndum.

A punta de migdia, més de 300 persones es van combregar al voltant de la nau inspeccionada per protestar de manera pacífica i reivindicar el seu dret de vot. Diversos càrrecs polítics d'arreu del Vallès Oriental s'hi van acostar.

Es van repartir clavells entre els manifestants que els van dipositar simbòlicament sobre un camió de la Guàrdia Civil. També es va poder veure una gran urna de metacrilat, com a metàfora del referèndum que s'estava a punt de celebrar.
En acabar el registre, prop de les 15.00 h, set furgonetes de la Guàrdia Civil van procedir a endur-se les paperetes decomissades. Però els manifestants van ocupar ambdues puntes del carrer on es trobava la nau inspeccionada per tal d'impedir que les paperetes sortissin de Bigues i Riells.
Entre els clams de "Democràcia" i "Els carrers seran sempre nostres" els manifestants van oposar resistència pacífica davant dels agents que van provar de desallotjar-los per la força, ja que impedien la sortida dels vehicles.

Després d'alguns moments de tensió els Mossos i l'alcalde, Joan Galiano, van negociar amb els manifestants una retirada per evitar la confrontació amb la Guàrdia Civil. Galiano va destacar la voluntat de transmetre una imatge de “no violència".

Un homenatge als habitants de Bigues i Riells que van defensar l'exercici del dret a la democràcia

El Ple del mes de març va aprovar la moció que demanava "la denominació d'algun carrer, plaça o parc del municipi de Bigues i Riells com a carrer, plaça o parc de l'1 d'octubre" amb la finalitat de retre homenatge als biguetans i biguetanes i als riellencs i riellenques que el passat 1 d'octubre de 2017 van defensar l'exercici del dret a la democràcia.

És per això que el Consistori instal·larà un monòlit davant del Centre Cívic i Cultural de Riells del Fai i un monòlit davant del Centre Cívic i Cultural El Rieral de Bigues. Aquests objectes delimitaran un nou espai davant de cada centre cívic anomenat: Espai 1 d'octubre. Els monòlits constaran d'un escrit que descriurà la commemoració de la tasca de totes aquelles persones que el passat 1 d'octubre de 2017 van fer possible l'exercici de la democràcia.

L'Ajuntament de Bigues i Riells també publica el discurs que l'alcalde, Joan Galiano, va oferir el passat 11 de setembre de 2018 en el marc de la Diada, a petició de la ciutadania.