Finançament
Els costos de la recerca estan participats pel Museu de Granollers i l'Ajuntament de Bigues i Riells, que també col·labora amb la intendència i l'allotjament dels arqueòlegs. Aquesta acció també compta amb una subvenció de la Generalitat, per ser un projecte de recerca quadriennal aprovat pel Departament de Cultura.
Jesús Cano, regidor de Patrimoni, ha destacat la il·lusió que té la regidoria per col·laborar en projectes que impliquen el coneixement del nostre territori, ja que atorga valor cultural, la descoberta de les nostres les arrels i turístic, per fomentar les visites de qualitat.
Enguany, la participació d'arqueòlegs i voluntaris s'ha vist limitada a causa de les restriccions COVID. Aquesta campanya compta amb la participació de dos arqueòlegs i tres voluntaris, dirigits per Marc Guàrdia.
Què sabem fins ara?
L'any passat, l'equip de Guàrdia va localitzar l'angle nord-oriental de la fortificació i va comprovar que la muralla nord, cenyida a la part alta del turó, està prou ben conservada.
La descoberta tot just comença, primer cal una gran tasca de delimitació superficial, imprescindible per planejar les futures directrius de la recerca. Més endavant, es podran conèixer les característiques urbanes i econòmiques del poblat de Puiggraciós.
Tot i així, els arqueòlegs ja suposen que el poblat tindria una extensió mitjana, en comparació amb els assentaments de la zona, d'unes 1,5 hectàrees.
Els experts també pensen que Puiggraciós va tenir un paper rellevant pel que fa al control territorial del pas del Congost, via de penetració natural del Vallès a la Plana de Vic. Aquest és el pas del territori de la tribu dels Laietans al territori de la tribu dels Ausetans.
Així doncs, tot indica el posicionament estratègic del poblat, ja que el cim de Puiggraciós és una talaia natural, amb un control efectiu sobre tota la plana vallesana i particularment, amb molt bona visió del Congost.