Activat el Pla INUNCAT en fase d'alerta

28/8/2020
El Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya entra en funcionament avui i estarà activat tot el cap de setmana.
Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya manté l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT) per l'episodi de pluges intenses generalitzades que començarà aquest migdia i afectarà, sobretot, les comarques interiors de Girona, Catalunya Central, Barcelona i Tarragona.

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es poden superar els 40 l/m² en 30 minuts d'intensitat de pluja a les comarques interiors de Girona, a la Catalunya Central, a Tarragona i al sud de Barcelona. En aquestes comarques es preveu una acumulació de pluja de més de 100 l/m² en 24 hores.

A la resta del territori es podran superar els 20 l/m² en 30 minuts d'intensitat de pluja. L'episodi s'iniciarà a partir d'aquest migdia i s'intensificarà amb el pas de les hores. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de pedra i de ratxes fortes de vent. És possible que, puntualment, es produeixi algun fenomen de temps violent.

Protecció Civil de la Generalitat recomana allunyar-se de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que sembli que portin poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada.


 
Es demana a la població que no aparqui en zones inundables o torrents secs o bé zones que puguin obstaculitzar el pas de vehicles d'emergències. En cas de conduir de matinada, cal evitar vies secundàries, especialment, si són a prop de rius, rieres o zones inundables.

Si les tempestes van acompanyades d'activitat elèctrica, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Cal, doncs, extremar les precaucions en les activitats a l'aire lliure.

En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:

Augmentar la distància de seguretat.
Reduir la velocitat.
• En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
• Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
Comprovar, durant la marxa, si els frens responen i al mateix temps eixugar la humitat que puguin i tenir i recuperar la seva eficàcia.
• En cas de pluja torrencial: cal estacionar en un lloc segur i mantenir encesos els llums.
No travessar zones inundades.