Els alumnes de 5è de l'escola El Colomer creen les seves cooperatives

4/3/2021
El centre ha volgut participar altre cop al programa de la Diputació de Barcelona "Cultura Emprenedora a l'Escola".
Fomentar els valors de la cultura emprenedora i cooperativista en els alumnes de cicle superior d'educació primària: aquest és l'objectiu del programa CuEmE de la Diputació de Barcelona. Els alumnes de 5è de l'escola El Colomer de Bigues i Riells s'han afegit, per tercer any consecutiu, a aquesta iniciativa en la qual participen més de 9.000 estudiants arreu de Catalunya.

El programa Cultura Emprenedora a l'Escola consisteix en una simulació real de la creació i gestió d'una cooperativa. Els alumnes de 5è de primària compten amb el suport de la comunitat educativa del municipi, l'Ajuntament de Bigues i Riells i el Servei d'Empresa i Ocupació de la Vall del Tenes, per arribar fins a l'últim pas d'aprenentatge, la venda dels productes en una paradeta del mercat setmanal.

Ara bé, han començat coneixent el funcionament d'una empresa passant per la creació dels diversos departaments, la idea de negoci, la imatge corporativa, la producció i el finançament, entre d'altres. Aquest projecte es treballa de manera transversal a l'escola, així, a tall d'exemple, el logotip el fan a plàstica o bé la comptabilitat de la cooperativa la supervisen a matemàtiques.

Tres cooperatives solidàries

Els alumnes han fundat tres cooperatives, una per classe: Juncoop, A better world i Ajun Posm.

Els membres de la cooperativa Juncoop han dissenyat punts de llibres, marcs de fotos, làmpades relaxants i pissarres per la nevera, com a prototips per vendre.

Els membres de la cooperativa A better World proposen un joc de taula, un organitzador d'escriptori, un element per subjectar la mascareta i un suport carregador de mòbil com a prototips. Aquesta classe ja ha decidit que donarà els seus beneficis a una protectora d'animals.

Els membres de la cooperativa Ajun Posm han pensat en l'elaboració de braçalets de llana i en l'oferta de sessions en línia de dansa, cuina, karate, gimnàstica esportiva, treballs manuals i anglès. Aquest grup ha decidit donar els seus beneficis a l'Hospital Sant Joan de Déu.

 
 
Tot el suport del consistori

Avui, els representants de cada cooperativa han exposat els seus projectes de negoci a l'alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano, i a la tècnica d'emprenedoria del Servei d'Empresa i Ocupació de la Vall del Tenes, Anna Boira, davant de la casa consistorial amb totes les mesures de seguretat. L'alcalde els ha ofert posar una paradeta al mercat setmanal per tal de poder vendre els seus productes solidaris.

Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells, ha destacat la importància del treball col·lectiu: "Per nosaltres és vital l'aprenentatge de la participació ciutadana des de la base. Els alumnes fan una feina conjunta en benefici d'un tercer i això és fantàstic".

Eva Martínez, regidora d'Educació, ha explicat la intenció del CuEmE: "Aquest projecte permet als alumnes de 5è de primària introduir-se al món cooperatiu i de l'empresa, a la societat en general". Per Martínez aquesta iniciativa encaixa perfectament amb la línia de la regidoria: "Sovint s'aprèn més amb un projecte concret que no amb un llibre de text, aquesta és la línia que estan seguint els nostres centres educatius".

Enguany l'escola El Turó també participa al programa i l'alumnat implicat farà la seva presentació pròximament.

El CuEmE aposta pel model cooperatiu com a filosofia empresarial de base, perquè aporta un model de gestió democràtica i reforça la responsabilitat social amb valors com la solidaritat i la igualtat d'oportunitats, amb la voluntat de consolidar aprenentatges en una etapa en la qual els nens i nenes evolucionen progressivament cap a l'autonomia.