Els alumnes de 5è de l'escola El Turó creen les seves primeres cooperatives

8/4/2021
El centre participa, per primer cop, al programa de la Diputació de Barcelona "Cultura Emprenedora a l'Escola".
Fomentar els valors de la cultura emprenedora i cooperativista en els alumnes de cicle superior d'educació primària: aquest és l'objectiu del programa CuEmE de la Diputació de Barcelona. Els alumnes de 5è de l'escola El Turó de Bigues i Riells s'han afegit, per primer cop, a aquesta iniciativa en la qual participen més de 9.000 estudiants arreu de Catalunya.

El programa Cultura Emprenedora a l'Escola consisteix en una simulació real de la creació i gestió d'una cooperativa. Els alumnes de 5è de primària compten amb el suport de la comunitat educativa del municipi, l'Ajuntament de Bigues i Riells i el Servei d'Empresa i Ocupació de la Vall del Tenes, per arribar fins a l'últim pas d'aprenentatge, la venda dels productes en una paradeta del mercat setmanal.

Ara bé, han començat coneixent el funcionament d'una empresa passant per la creació dels diversos departaments, la idea de negoci, la imatge corporativa, la producció i el finançament, entre d'altres. Aquest projecte es treballa de manera transversal a l'escola, així, a tall d'exemple, el logotip el fan a plàstica o bé la comptabilitat de la cooperativa la supervisen a matemàtiques.

Dues cooperatives solidàries

Els alumnes han fundat dues cooperatives, una per classe: El Turó Comercial i Manuality Shop.

Els membres de la cooperativa El Turó Comercial han dissenyat una espelma aromàtica decorativa i un marc de fotos amb elements reutilitzats, com a prototips per vendre. Aquesta classe ja ha decidit que donarà el 60% dels seus beneficis: un 40% a una protectora d'animals i un 20% a Càritas.

Els membres de la cooperativa Manuality Shop proposen un portallapis i un candeler fet per ells, com a prototips. Aquesta classe ha decidit que donarà el 60% dels seus beneficis a una protectora d'animals.

Tot el suport del consistori

Ahir, els representants de cada cooperativa van exposar els seus projectes de negoci a l'alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano, a la regidora d'Educació, Eva Martínez, i a la tècnica d'emprenedoria del Servei d'Empresa i Ocupació de la Vall del Tenes, Anna Boira, al Centre Cívic i Cultural el Rieral amb totes les mesures de seguretat.
 
La regidora d'Educació els va oferir posar una paradeta al mercat setmanal per tal de poder vendre els seus productes solidaris i l'alcalde, la possibilitat d'obrir un compte de suport a la Llibreria Reyes.

Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells, ha destacat la importància del treball col·lectiu: "Per nosaltres és vital l'aprenentatge de la participació ciutadana des de la base. Els alumnes fan una feina conjunta en benefici d'un tercer i això és fantàstic".

Eva Martínez, regidora d'Educació, ha explicat la intenció del CuEmE: "Aquest projecte permet als alumnes de 5è de primària introduir-se al món cooperatiu i de l'empresa, a la societat en general". Per Martínez aquesta iniciativa encaixa perfectament amb la línia de la regidoria: "Sovint s'aprèn més amb un projecte concret que no amb un llibre de text, aquesta és la línia que estan seguint els nostres centres educatius".

L'escola El Colomer també participa al programa per tercer any consecutiu.

El CuEmE aposta pel model cooperatiu com a filosofia empresarial de base, perquè aporta un model de gestió democràtica i reforça la responsabilitat social amb valors com la solidaritat i la igualtat d'oportunitats, amb la voluntat de consolidar aprenentatges en una etapa en la qual els nens i nenes evolucionen progressivament cap a l'autonomia.