I ara, què es pot fer i què no?

11/5/2021
Des de diumenge 9 de maig s'ha acabat el toc de queda, el confinament perimetral i l'estat d'alarma.
Des de la mitjanit de dissabte 8 de maig a diumenge 9 de maig, el toc de queda, el confinament perimetral i l'estat d'alarma s'han acabat a tot el territori.Ara bé, aquesta nova situació no significa la fi de totes les restriccions.
 
Quines restriccions continuen vigents?
Es mantenen les mesures de protecció bàsiques a l'espai públic, com ara l'ús obligatori de la mascareta i la responsabilitat de mantenir la distància de seguretat (1,5 metres).

També continuen els grups bombolla a les escoles i a les activitats extraescolars.
El PROCICAT també manté el màxim de sis persones per a trobades i reunions, sense limitació de bombolles de convivència i l'aforament del 50% als llocs de culte.

Discoteques i sales de festes continuen tancades. La restauració ha de tancar a les 23.00 hores.

Què es pot fer?

Des d'aquest diumenge no hi ha restricció d'horaris per sortir al carrer ni limitacions a la mobilitat.

Es pot viatjar per tot l'Estat, si no és que alguna comunitat autònoma decreta un tancament perimetral propi amb l'aval de la justícia. Les sortides poden ser amb gent de diversos grups bombolla.

Pel que fa als viatges a l'estranger també se'n poden fer, com fins ara, però només als països que tinguin les fronteres obertes amb Espanya.

El Ministeri d'Exteriors recomana consultar les condicions que imposa el país de destinació a l'entrada de viatgers que provinguin de l'estat espanyol abans de viatjar.

Tant el Regne Unit com Alemanya, per exemple, imposen PCR negativa i quarantena als viatgers que provinguin d'Espanya, considerada zona de risc.

Espanya també imposa condicions als viatgers que arriben de països amb alts índexs de contagis, com l'Índia, el Brasil, el Perú, Colòmbia, Sud-àfrica, Botswana, les Comores, Ghana, Kènia, Moçambic, Tanzània, Zàmbia i Zimbàbue.

Els viatgers d'aquests països han de portar una PCR negativa feta com a màxim 72 hores abans, passar-ne una altra a l'aeroport i fer 10 dies de quarantena obligatoris, per poder entrar al país.
 
 
 
Comerç i restauració

L'horari comercial s'amplia fins a les 22.00 hores, tant per al petit comerç com per als centres comercials. L'aforament màxim es manté al 30% del local, sense limitació de superfície.

La restauració pot fer horari ininterromput de les 7.30 hores fins a les 23.00 hores, tant a l'interior com a l'exterior i, per tant, bars i restaurants poden tornar a oferir sopars.

Les taules hauran d'estar separades 2 metres i amb un màxim de 4 persones o la bombolla de convivència. L'aforament es manté del 30% a l'interior i del 100% a l'exterior. Encara no es pot servir la barra.

Cultura

També s'allargaran fins a les 23.00 hores les activitats culturals, és a dir, teatres, cinemes i sales de concerts, i les esportives, com els gimnasos i entrenaments en clubs esportius.

L'aforament es manté al 50% tant en les activitats culturals com en les esportives (inclòs el públic a les grades). També a les biblioteques, museus i galeries d'art.

També s'autoritza la reobertura de parcs d'atraccions i de fires, amb el 30% d'aforament.
En canvi, continuarà tancat l'oci nocturn. El metro tampoc funcionarà durant les nits del cap de setmana.
L'ATM reforçarà el servei de les 22.00 a les 00.00 hores i es replantejarà ampliar horaris si s'observa algun canvi en la demanda.

Tota l'educació 100% presencial

A partir d'avui, tota l'educació reglada podrà ser 100% presencial fins a final de curs, també els ensenyaments de règim especial (com la música o la dansa, per exemple).

Els equipaments cívics que fan activitats presencials per a gent gran poden augmentar l'aforament de sis persones fins al 50% de la capacitat sala, si compleixen unes condicions de ventilació òptimes.

El govern manté la recomanació de fer teletreball, sempre que sigui possible.