Arriba la 34a Festa Major de Sant Bartomeu de Mont-ras

2/8/2023
L'Associació d'Amics de l'Ermita torna a organitzar activitats l’11, el 12 i el 13 d’agost.
Al voltant de la Mare de Déu d'Agost (15 d'agost) se celebra, a Bigues i Riells del Fai, la Festa Major de Sant Bartomeu de Mont-ras. Aquest acte, a banda de ser una celebració popular i, per tant, una excusa per retrobar-se, és, sobretot, una iniciativa per a la restauració i la conservació de l'ermita.

Enguany torna la celebració després de la pandèmia i ho fa carregada d’activitats organitzades per l'Associació d'Amics de l'Ermita els dies 11, 12 i 13 d’agost.

Què es farà?

A partir del divendres 11 d’agost, Sant Bartomeu s'omplirà de música i rialles sota el tradicional envelat a base de garlandes. Un sopar a la fresca de carmanyola serà el tret de sortida de la festa.

Dissabte 12 d’agost, es farà una excursió geològica guiada pels Cingles de Bertí i se celebrarà el sopar de Festa Major amb productes de proximitat i opció vegetariana.

Seguidament, serà el torn de la benvinguda de la festa amb la colla de Gegants de Sant Llorenç Savall. La nit es tancarà amb el gran ball de Festa Major, el grup de versions de la Vall del Tenes Policelineband i discjòqueis.



 
Diumenge 13 d’agost, es farà la missa tradicional i xocolatada. Seguidament, hi haurà el clàssic concurs de pintada de samarretes A Sant Bartomeu tu hi pintes molt i la festa de l’escuma.

La cantada d’Havaneres, el sopar i ball de festa, la rifa i el ball de rams clouran la Festa Major de Sant Bartomeu Mont-ras del 2023.

Tot per la conservació de l’ermita

Fa 35 anys que se celebra aquesta Festa Major, es tracta d'un acte molt arrelat a la tradició de Bigues i Riells del Fai. De fet, ha passat de generació a generació: les àvies, que hi anaven de jovenetes, ara hi tornen a ballar amb les netes.

La festa sempre ha tingut el suport de la població, que s'ha abocat a col·laborar de totes les maneres possibles. En un inici, quan calia canviar el terra de l'ermita, qui hi volia participar comprava rajoles i el mateix quan es volia protegir l'espai de l'edificació massiva: s'hi col·laborava comprant pams de terra.

La Festa Major de Sant Bartomeu de Mont-ras és autogestionada i es nodreix de les aportacions dels seus socis i de les donacions de la població. L'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai també dona suport a L'Associació d'Amics de l'Ermita de Sant Bartomeu de Mont-ras amb una subvenció anual.