Arriba la Fira de l'Oli del Vallès i el Mercat del pa artesà

27/2/2023
El 18 de març es podrà gaudir de parades amb oli de la varietat vera, entre d'altres, i de pa artesà, d’un show cooking i d’un tast d’olis, entre d’altres.
La plaça de Miquel Bosch serà l'escenari de la Fira de l'Oli del Vallès i el Mercat del pa artesà de Bigues i Riells del Fai, el 18 de març.
L'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai i el Consell Comarcal del Vallès Oriental han programat una fira farcida d’activitats: parades d’oli de la varietat vera i d’altres varietats, de pa artesà amb farines antigues, d'un show cooking, d'un tast d'olis, d'una exposició retrospectiva sobre la celebració de la fira de l’oli al municipi, de xerrades i de tallers, el tercer dissabte de març.

A més, coincidint amb la fira es farà la presentació de l'Associació de Productors i Elaboradors d'Oli d'Oliva del Vallès. Enguany, l'associació tindrà la seva pròpia parada i es presentarà com a plataforma per a impulsar els productors i elaboradors d'oli de la varietat vera.

El 18 de març tindrà lloc la fira de les 10.00 a les 14.00 hores. Com és tradició, hi haurà exposició i venda d’oli vera del Vallès, així com venda d’olis elaborats amb diferents varietats, venda de pa elaborat artesanalment, amb farines antigues, i venda de productes artesans de la “Xarxa de Productes de la Terra”, entre d'altres. A més, hi haurà esmorzar de forquilla i servei de bar, a càrrec de Tiberis.

A més a més, enguany s’incorporarà un nou al·licient a la fira: una exposició fotogràfica. Ofici, esforç i tradició. Una retrospectiva de la fira de l’oli i el mercat del pa artesà a Bigues i Riells del Fai es podrà visitar durant tot el dia a la plaça de Miquel Bosch i del 13 al 26 de març al Centre Cívic i Cultural El Rieral de Bigues.

Show cooking, tast d’olis, scapebox i xerrades
A banda de les parades, la fira es dinamitzarà amb tallers i xerrades. De les 10.30 a les 11.30 hores, el Gremi d’Hoteleria del Vallès Oriental farà un show cooking.
De les 11.00 a les 13.00 hores es farà un taller de pintar cares.

D'11.30 h a 12.30 h es farà una xerrada sobre l’elaboració de pa a càrrec de la productora Núria Morera.
 
 
De les 12.30 h a les 13.30 hores es podrà participar en un taller familiar de tast d’olis a càrrec de l’Associació de Productors i Elaboradors d'Oli d'Oliva del Vallès.

De fet, durant tot el dia es podrà participar en l’scapebox: un joc de l’oli per descobrir-ne les seves propietats a càrrec del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Divulgació, formació tècnica i jornada gastronòmica per a professionals

Dimarts 14 de març, en el marc del cicle de xerrades locals Enraonem, es farà una ponència monogràfica sobre l’oli a Bigues i Riells del Fai, a les 20.00 hores al Teatre Auditori Polivalent.

Divendres 17 de març, a les 10.00 hores al Teatre Auditori Polivalent, es farà la jornada tècnica fins a les 15.00 hores. La jornada d’enguany tractarà dels factors que afecten la collita i la qualitat, a càrrec d’Agustí Romero Aroca, investigador especialista en olivicultura, heliotècnia i fruits secs de l’IRTA Mas Bové i de Juan Francisco Hermoso León, especialista en olivicultura i tecnologia de molins.

Dilluns 20 de març, se celebrarà la jornada gastronòmica sobre l’oli d’oliva del Vallès, dirigida als professionals del sector, a les 19.00 hores, a l'Hotel Molí de la Torre.

De fet, aquest diumenge 5 de març, la Fira de Proximitat de Riells del Fai, que se celebra cada primer diumenge de mes, es dedicarà a la Fira de l'Oli del Vallès amb un tast d’olis, a càrrec de Can Sapera, i de pa, a càrrec de la productora Núria Morera.