#Arxivemlacovid19

6/5/2020
LꞋArxiu Municipal i el servei de Patrimoni de lꞋAjuntament de Bigues i Riells fan una crida per preservar la memòria històrica de la crisi sanitària al municipi.
La crisi sanitària derivada de l'aparició de la Covid-19 està provocant que Bigues i Riells estigui vivint un moment històric. Per aquest motiu, per tal de preservar els fets, poder-ne aprendre i explicar-los a les persones que vindran, cal arxivar el moment.

LꞋArxiu Municipal i el servei de Patrimoni de lꞋAjuntament de Bigues i Riells fan una crida per poder teixir una història col·lectiva a través de les aportacions de la població. La participació ciutadana permetrà conservar la memòria històrica de la crisi sanitària al municipi.

Els testimonis escrits i parlats, les emocions i sensacions davant aquesta pandèmia, les fotografies i vídeos poden ser molt importants per ajudar a documentar i explicar, en el futur, aquests moments excepcionals. Per això, des del Consistori es proposa explicar la memòria del confinament a Catalunya amb la col·laboració dels seus protagonistes: la població.

L'Ajuntament de Bigues i Riells s'adhereix a la iniciativa promoguda per l'Associació d'Arxivers - Gestors de Documents de Catalunya a tot el país i que a les xarxes es pot seguir amb el hashtag #Arxivemlacovid19. Aquesta és una campanya de recollida de materials per documentar l'experiència col·lectiva d'aquests dies.

Múltiples esdeveni­ments estan alterant la quotidianitat: el confinament, la malaltia, la solidaritat, l'angoixa per la situació econòmica, la buidor dels espais públics, la can­cel·lació general de la vida social, el Sant Jordi a casa, les primeres sortides... Tota la documentació que reculli aquestes experiències contribuirà a formar una memòria social de la pandèmia al municipi.

 
 
L'Arxiu Municipal de Bigues i Riells, en tant que institució té per objectiu la preservació i custòdia de la memòria col·lectiva, per això s'escarrassarà per recollir les evi­dències, per tal d'aconseguir una me­mòria històrica construïda directament per la població, aportant la valuosa visió social, anant més enllà de la documentació admi­nistrativa i dels mitjans de comunicació.

Quins materials es recullen?

Documents analògics i digitals, textos personals (diaris de confinament, reflexions sobre la situació i vivències tant en fonts escrites com orals amb ví­deo blogs o sonors), fotografies i vídeos de creació pròpia vinculats al municipi. Per tal de fer una tasca rigorosa, cal indicar l'autor/a del document, l'adreça del lloc on s'ha près, un títol i una breu descripció del material.

Com col·laborar

El material digital es pot enviar a l'adreça arxiu@biguesiriells.cat com a arxiu adjunt o, si pesa més de 10MB, es recomana utilitzar serveis d'enviament de fitxers com Wetransfer. A més, cal fer constar: nom de lꞌautor/a, ubicació, adreça o telèfon de contacte, títol i descripció.

Pel que fa al material analògic, un cop passat el període de confinament i quan tornin a estar oberts els equipaments, es podrà dur a l'Oficina dAtenció a la Ciutadania (OAC).