Bigues i Riells del Fai entra en emergència per sequera

2/2/2024
La situació actual comporta restriccions en el reg d’espais verds i als equipaments esportius, entre d’altres.
Ahir, dijous 1 de febrer, la Generalitat de Catalunya va declarar l'emergència per sequera a 202 municipis de les comarques de Barcelona i de Girona. Aquest és l'escenari de restriccions que preveu el pla de sequera aprovat ara fa quatre anys i que té tres nivells. De moment, s'entrarà en la fase 1. Aquesta primera fase afecta sis milions d'habitants i, entre altres mesures, obliga els ajuntaments a limitar el consum màxim per persona i dia a 200 litres.

L’Ajuntament de Bigues i Riells del Fai, ha decidit, d'acord Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera, i tenint en compte la situació d'emergència per sequera (fase 1):

1.    NO es podran regar espais verds ni netejar carrers o vehicles amb aigua potable.
2.    Pel que fa a l'esport, des d’avui queda prohibit el reg al camp de futbol municipal, i a partir de dilluns (5 de febrer) les dutxes de totes les instal·lacions esportives quedaran tancades durant els entrenaments, permetent només l'ús de les mateixes en partits i competicions oficials.
3.    No es podrà destinar aigua a reomplir cap piscina particular o d’establiments turístics.

També hi haurà restriccions per a altres sectors econòmics: un 80% els agricultors, un 50% els ramaders i un 25% a les indústries. En usos recreatius que impliquin rec queda prohibit i en altres usos restringit al 25%.Mentre duri l'emergència no es podran engegar noves activitats econòmiques que gasten volums importants d'aigua, com fàbriques, granges o hotels.

 
 
10 consells per estalviar aigua a casa

1. Tanqueu l'aixeta mentre us ensaboneu les mans, us renteu les dents o us ensaboneu a la dutxa.

2. Trieu dutxar-vos a banyar-vos. Una banyera plena gasta uns 300 litres d'aigua, mentre que si us dutxeu en gasteu uns 50.

3. Recolliu l'aigua de la dutxa utilitzant un cubell per recollir l'aigua mentre no surt calenta. La podeu aprofitar per a altres usos com ara regar les plantes de casa.

4. Vigileu amb el dipòsit del vàter. Si no disposeu de dipòsits de doble descàrrega, poseu una o dues ampolles de plàstic plenes de sorra dins el dipòsit. L'estalvi és d'uns 3 litres d'aigua en cada descàrrega.

5. Aprofiteu el màxim la capacitat de la rentadora i rentaplats.

6. Recordeu que el vàter no és una paperera. Un vàter normal buida entre 9 i 12 litres d'aigua en cada ús. Llenceu-ho a la paperera, no al vàter!

7. Detecteu i resoleu qualsevol fuita d'aigua a les aixetes, canonades i cisternes.

8. Feu servir l'aigua d'escaldar fruites i verdures per regar les plantes. També podeu reutilitzar l'aigua de cocció d'aliments per regar, sempre que no contingui sal o productes químics nocius.

9. Instal·leu a les aixetes airejadors i reductors de cabal per reduir-ne la quantitat que en surt. Barregen aigua amb aire i permeten estalviar fins a un 50%.

10. Vigileu amb el que llenceu per l'aigüera. Hi ha productes (oli, detergents, pintura) que són de difícil eliminació o nocius per al medi. Un sol litre d'oli mineral pot contaminar 10.000 litres d'aigua. Cal, doncs, que els separeu i els porteu als punts verds.