Bigues i Riells del Fai forma part del programa preventiu de robatoris amb força: Vicus

20/2/2023
El dispositiu pioner ha suposat un descens del 65% dels robatoris en habitatges al Vallès Oriental.
Per primera vegada al Vallès Oriental, i en una iniciativa pionera al territori, la policia ha començat a utilitzar drons i helicòpters amb càmeres tèrmiques per fer tasques preventives i ajudar a evitar robatoris amb força en habitatges.

La Policia Local de Bigues i Riells del Fai participa en aquest dispositiu anomenat Vicus, que està coordinat des de la central de Mossos d'Esquadra de Caldes de Montbui i que comprèn les poblacions de Caldes de Montbui, Bigues i Riells del Fai, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Sant Feliu de Codines, Santa Eulàlia de Ronçana, l’Ametlla del Vallès i, al Vallès Occidental, Palau-solità i Plegamans.

L'objectiu és lluitar contra aquest tipus de robatoris, especialment en urbanitzacions, però també en zones urbanes.

L'ús dels drons ajuda de forma preventiva, però també reactiva, ja que permet controlar el moviment de vehicles o persones sospitoses, aporta imatges que des de terra són més difícils de detectar.

A més d'aquests ginys, el pla inclou controls preventius en accessos a barris i urbanitzacions, i també a rotondes de vies de comunicació i a la C-59. També es realitza patrullatge.

 
 
L’entrada en funcionament del dispositiu ha suposat una caiguda del 65% dels robatoris amb força als habitatges del Vallès Oriental i ha fet que tan sols s'hagi registrat un robatori a Bigues i Riells del Fai al llarg del 2023.

Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells del Fai, ha valorat el dispositiu: "Des de l'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai estem contents de formar part d'aquesta iniciativa pionera, valorem molt positivament els resultats i també que es tingui com a referència de control les càmeres lectores de matrícula que l'ajuntament va instal·lar al 2019 per fer seguiment de vehicles implicats".

Galiano també ha volgut felicitar totes les policies locals de l'entorn i el cos de mossos per la iniciativa i els resultats que està obtenint i també a la col·laboració del veïnat de Bigues i Riells del Fai i els grups de seguretat veïnals que alerten de tota sospita o anomalia i que permeten actuar de forma immediata: "Sense aquest treball conjunt els resultats de Bigues i Riells del Fai serien molt diferents".

D'altra banda, amb aquest nou dispositiu, les policies han establert una millora des del punt de vista de comunicacions, amb un sistema compartit entre les policies locals i els Mossos d’Esquadra. El centre de coordinació està a Caldes, amb un comandament que també rep en directe les imatges aèries.

També s'ha millorat la comunicació amb les principals empreses d'alarma. A més del contacte habitual que es produeix un cop salta una alarma, ara també es parla directament amb la persona responsable del dispositiu policial. Tot plegat ajuda a reduir el temps de reacció de les patrulles i, per tant, de poder enxampar els lladres.