Bigues i Riells del Fai ja compta amb un espai per al dol perinatal i gestacional

14/3/2022
El consistori ha dotat el cementiri municipal amb un entorn recollit perquè les famílies puguin exterioritzar la seva pèrdua.
Coincidint amb el “març de la dona”, en el marc del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l’Ajuntament de Bigues i Riells del Fai anuncia l’obertura al públic de l’espai pensat perquè les famílies que han perdut un fill abans o poc després de néixer, els puguin retre homenatge, en especial a aquells que no poden ser enterrats.

La regidora d’Igualtat, Mayte Escobar, considera que aquesta acció permetrà visibilitzar la mort gestacional i perinatal: “L’objectiu és reconèixer el dolor de les famílies afectades i oferir-los un espai recollit i íntim on recordar i retre homenatge al fill o filla que han perdut”.

Escobar explica la importància de generar aquest nou espai: "Introduir aquest entorn reforça el fet que aquestes criatures efectivament han existit i han estat molt estimades i proporciona un espai de recolliment, de serenor i de pau a aquelles famílies que no tenen un lloc on anar a visitar els seus fills si no van poder enterrar-los”.

Aquest projecte, doncs, busca no deixar caure en l'oblit aquests nadons i autoritzar i validar el sentiment de pèrdua i enyorança de les famílies.

L’espai està situat en una zona íntima a prop de l’entrada del cementiri i està presidit per una escultura de pedra que dibuixa estels somrients que s’enlairen al cel. L’obra és una creació de l’artista local, Glòria Morató.

El monument està senyalitzat amb les lletres: “Espai per al dol gestacional i perinatal” i l’acompanya una metàfora d’acord amb l’escultura: “Als batecs que han emmudit i ara perviuen en les estrelles”.
 
 
El cost de l'obra ha estat de 4.249,10 €, incloent-hi la creació de l'escultura i l'habilitació de l'espai, que s'ha dotat de terra, vegetació, plantes aromàtiques i bancs per descansar.

L’espai dedicat al dol perinatal i gestacional del cementiri de Bigues i Riells del Fai és fruit del treball transversal de totes les regidories. L’equip municipal, tant tècnic com polític, ha sumat esforços en aquesta acció amb un factor comú: la mirada de gènere.

Què és el dol gestacional?

La mort gestacional és aquella que succeeix durant l'etapa de gestació i pot ser provocada de forma natural (avortament espontani) o de forma intencionada (interrupció voluntària o legal de l'embaràs). La pèrdua d'un fill o filla, sigui per una mort espontània o a causa d'una interrupció per motius mèdics, sacseja fortament la família d'aquell nadó tan estimat i desitjat.

Els fetus de menys de 180 dies de gestació o que pesen menys de 500 grams, no poden ser registrats enlloc, per tant, de cop, aquell buit deixa la família endinsada en un dol sovint molt incomprès i desautoritzat.

El nombre de famílies afectades pot arribar a ser molt elevat si tenim en compte que, estadísticament, un de cada quatre embarassos no arriba a terme, segons dades de l'associació Umamanita, la primera associació de dol gestacional i perinatal d'Espanya. Per tant, per cada tres nadons que neixen vius, un mor abans de néixer.
Arxiu de Bigues i Riells del Fai

Arxiu de Bigues i Riells del Fai

Arxiu de Bigues i Riells del Fai

Arxiu de Bigues i Riells del Fai