Bigues i Riells del Fai pioner en salut mental

31/1/2023
Ara, el Departament d’Educació posa en marxa el Programa de Benestar Emocional que es va implantar primer al nostre municipi.
Bigues i Riells del Fai va ser el primer municipi on es va implantar el Programa de Benestar Emocional als centres educatius. L’alcalde, Joan Galiano, va explicar l’experiència al pacte nacional de salut mental i ara serà una realitat a tota Catalunya.

El Departament d'Educació posa en marxa el Programa de Benestar Emocional, per tal d’acompanyar els professionals del món educatiu i els centres en la gestió del benestar emocional del seu alumnat.

L’objectiu és acompanyar els docents i d’altres professionals educatius dels centres, oferir-los eines per a la millora del benestar emocional, donar-los suport quan detecten dificultats de gestió emocional amb l’alumnat, i assessorar-los davant de situacions greus que es puguin donar en el centre educatiu.

Al mateix temps, es vol facilitar la detecció i la resposta grupal en situacions de risc de malestar, així com promoure actuacions amb impacte positiu en el benestar emocional d’infants i joves.

També entra en funcionament un grup de 20 professionals del Departament d'Educació que ha de coordinar i gestionar el programa, format per 2 coordinadors, 17 professionals de l’àmbit de la psicologia i la pedagogia, un tècnic administratiu, així com l’assessorament periòdic per part de persones expertes del sector.


 
 
El grup coordinador del programa durà a terme atenció telefònica als docents, intervenció en situacions d’emergència, acompanyament als centres, dinàmiques de gestió emocional en grups classe, elaboració de material pedagògic, formació del professorat i eines de gestió emocional per a les famílies.

Les persones interessades –equips directius, tutors, docents de cicle superior d’educació primària, ESO i postobligatòria i altres professionals educatius– es poden posar en contacte amb el grup d’acompanyament per al benestar emocional a través de diferents vies:

-Atenció telefònica, de 8.00 h a 19.00 h, de dilluns a divendres: 900 841 383
-Correu electrònic: equipbenestaremocional.educacio@gencat.cat

El programa té un pressupost de 800.000,00 € finançats pel Ministeri d’Educació.

Bigues i Riells del Fai compromès amb la salut mental

L'entitat ASFATAC amb la col·laboració de l'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai va organitzar, el 14 de gener, al Teatre Auditori Polivalent, el primer congrés sobre salut mental del municipi. L’associació va organitzar un acte farcit de xerrades d’expertes en trastorns alimentaris i de conducta.

En les xerrades es va parlar dels reptes estratègics, de les eines de la justícia juvenil i el funcionament de la violència filio parental. A més, també es van poder sentir testimonis en primera persona de famílies que conviuen amb els trastorns.