Bigues i Riells oficialment torna a ser Bigues i Riells del Fai

9/7/2021
La Generalitat de Catalunya ha aprovat el canvi de la denominació municipal.
Des d'ara, Bigues i Riells passa a dir-se oficialment Bigues i Riells del Fai. Ahir el consistori va rebre l'aprovació del canvi de denominació municipal per part de la Generalitat de Catalunya.

L'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai ha completat tots els tràmits per recuperar l'entitat del poble de Riells del Fai i ara ja és una realitat.

Un expedient de segregació del 1937 explica que Bigues i Riells del Fai van ser pobles separats. Hi va haver un moment, doncs, en què hi havia dos ajuntaments, dos pobles independents.

Ara bé, el 1939, amb l'arribada del franquisme, es va tirar enrere la segregació, que havia estat aprovada pel President Josep Tarradellas, i es va tornar a imposar la unió dels pobles, tornant a unir-los en un sol municipi: Bigues i Riells.

Ara, però, més de vuitanta anys més tard, "del Fai" passa a formar part de la denominació del municipi i així el poble de Riells del Fai recupera la seva entitat. 
 
El primer tràmit va ser aprovar per ple ordinari la "Proposta d'aprovació inicial de l'expedient per canviar la denominació municipal a "Bigues i Riells del Fai". Amb aquesta aprovació es va poder començar el procés per fer possible el canvi de nom definitiu.

Després de l'aprovació, van venir els tràmits d'informació pública i fer arribar la petició al departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya. Un cop consultat l'Institut d'Estudis Catalans, només calia esperar l'aprovació de la Generalitat.

Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells, ha explicat la voluntat de l'acció: "Amb aquest canvi tornem als orígens i donem continuïtat a la comissió que ja va néixer amb l'antic Consell de Poble de Riells del Fai per donar reconeixement a l'entitat de poble".

Judit Canal, regidora de Riells del Fai, ha destacat el significat d'aquest canvi: "Pels ciutadans de Riells del Fai aquesta és una reivindicació guanyada. Trobem que és de justícia històrica que el nom del municipi reculli de manera completa el nom dels dos pobles."

Pel que fa al dia a dia de la ciutadania, el canvi no suposarà cap inconvenient, l'afectació només serà interna, en l'àmbit administratiu per fer tots els canvis de nom.