Bigues i Riells prepara el Dia Internacional de les Dones més transversal

5/3/2018
Els grups de dones del municipi, el col·lectiu de dones marroquines i la nova entitat feminista organitzen conjuntament les activitats del 8 de març.
Aquest 8 de març, Bigues i Riells viurà el Dia Internacional de les Dones més transversal, reivindicatiu i intergeneracional. L'edició d'enguany serà especial, ja que l'organitzaran conjuntament el Grup de Dones de Riells del Fai, el Grup Dones de Bigues i Riells, el Grup de dones marroquines de Bigues i Riells i l'Aquelarre Feminista de Bigues i Riells del Fai per primer cop.

Totes quatre entitats en coordinació amb l'Ajuntament de Bigues i Riells preparen una jornada atapeïda d'actes reivindicatius i sobretot, de reflexió sobre el rol de la dona.

Els actes del 8 de març de 2018 començaran amb una activitat simultània a les escoles de Bigues i Riells. Membres de cadascuna de les entitats organitzadores i tècniques d'educació del Consistori visitaran El Turó i El Colomer per oferir-los un taller de contes tradicionals en clau de gènere.

L'exercici buscarà evidenciar els rols de gènere estereotipats dels contes perquè els infants els qüestionin i reflexionin. L'Ajuntament regalarà un lot de lectures repensades i actualitzades a les escoles perquè puguin començar la seva biblioteca coeducativa.

Natàlia Fabián, regidora de Serveis Socials i de la Dona, ha destacat la importància d'anar a l'arrel de la qüestió: "És vital arribar als nens, anar a les escoles per donar una formació igualitària des de zero. Els infants són la clau per tenir una societat justa i lliure".

Fabián també ha remarcat que el Dia Internacional de les Dones 2018 serà més efectiu, ja que a Bigues i Riells s'apostarà per la integració i la intergeneracionalitat, amb la col·laboració de dues noves entitats: les dones marroquines i l'Aquelarre Feminista de Bigues i Riells del Fai.

La tarda del dijous 8 de març tots els actes es concentraran al Centre Cívic de Riells del Fai. A les 18.30 h s'explicarà el conte "De quin color són les princeses" a càrrec de Sucdecontes. A les 19.30 h hi ha programat un videofòrum amb curts de gènere i piscolabis a càrrec de la psicoterapeuta especialista en perspectiva de gènere, Aroa Talavera. A més, de les 18 a les 22 h hi haurà servei gratuït de Ludoteca.
Acabada la reflexió, les entitats de dones del municipi oferiran un càtering de cuina catalana i del Marroc, ecològic i sense gluten. Seguidament es llegirà el manifest del Dia Internacional de les Dones i es deixaran anar els tradicionals globus violetes biodegradables. Com a novetat, s'encendran desitjos per la dona en bols tibetans com a punt final de la jornada.

La reivindicació, però, s'allargarà fins al 9 de març a les 17.30 h amb l'hora del conte de la biblioteca municipal "Nens i nenes, nenes i nens".

Art per la Dona
Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones es podrà veure, per primer cop, l'exposició Dones d'Aigua del Taller Alborada de l’Institut Municipal de Serveis als Discapacitats de Mollet del Vallès. La mostra serà al Centre Cívic i Cultural de Riells del Fai fins al 23 de març.

El Consistori ha decidit adquirir algunes de les peces que s'exposaran per tal de col·laborar amb la causa i fer servir les obres d'art com a guardó. Les Dones d'Aigua són unes nines úniques i artesanals, inspirades en aquestes figures mitològiques. Per tant, són un premi molt adient pel nostre municipi, tenint en compte que a Riells del Fai hi ha la llegenda de la Dona d'Aigua.

De fet, en el marc de la reivindicació de la dona, comença el segon Concurs de Fotografia en motiu de la Dona Treballadora, que enguany tindrà com a premi una dona d'aigua. Es pot participar al certamen fins al 5 d'abril consultant-ne les bases al web de l'Ajuntament.