Bigues i Riells tornarà a ser Bigues i Riells del Fai

14/2/2020
L'Ajuntament va aprovar, al ple ordinari del passat 30 de gener, recuperar el nom que havia perdut l’any 1939.
L'Ajuntament de Bigues i Riells ha iniciat els tràmits per recuperar l'entitat del poble de Riells del Fai. Hi ha un expedient de segregació del 1937 que explica que Bigues i Riells del Fai van ser pobles separats. Hi va haver un moment, doncs, en què hi havia dos ajuntaments, dos pobles independents.

Ara bé, el 1939, amb l'arribada del franquisme, es va tirar enrere la segregació, que havia estat aprovada pel President Josep Tarradellas, i es va tornar a imposar la unió dels pobles, tornant a unir-los en un sol municipi: Bigues i Riells.

Ara, però, més de vuitanta anys més tard, el poble de Riells del Fai recuperarà la seva entitat. El primer tràmit ja s'ha fet, aprovar per ple ordinari la "Proposta d'aprovació inicial de l'expedient per canviar la denominació municipal a "Bigues i Riells del Fai" (SCR/2018/141)". És a dir, que s'ha aprovat començar el procés per fer possible el canvi de nom definitiu.

Després de l'aprovació, ara cal fer els tràmits d'informació pública i fer arribar la petició al departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya. Tenint en compte que anteriorment ja s'havia consultat l'Institut d'Estudis Catalans, tot indica que la Generalitat aprovarà sense cap impediment la proposta.

 
 
Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells, "Amb aquest canvi tornem als orígens i donem continuïtat a la comissió que ja va néixer amb l'antic Consell de Poble de Riells del Fai per donar reconeixement a l'entitat de poble".

Judit Canal, regidora de Riells del Fai, ha explicat el significat d'aquest canvi: "Pels ciutadans de Riells del Fai aquesta és una reivindicació guanyada. Trobem que és de justícia històrica que el nom del municipi reculli de manera completa el nom dels dos pobles."

Pel que fa al dia a dia de la ciutadania, el canvi no suposarà cap inconvenient, l'afectació només serà interna en l'àmbit administratiu per fer tots els canvis de nom.