Bigues i Riells unit contra el càncer

16/2/2018
Hope 15 lliçons de vida evidencia el compromís de la Fundació Oncovallès, de l'Associació Meritxell Buira i l'Ajuntament amb els lluitadors del municipi.
Dilluns 12 de febrer es va inaugurar Hope 15 lliçons de vida, la mostra d'Oncovallès que il·lustra la lluita contra el càncer, al Centre Cívic i Cultural El Rieral. Els protagonistes de les instantànies, la fotògrafa creadora i piscooncòloga, Georgia Porredón, l'alcalde, Joan Galiano i la regidora de Serveis Socials, de la Dona i de Solidaritat, Natàlia Fabián van assistir a l'acte.

El President de la Fundació Oncovallès, Pere Cladellas, va agrair a l'Ajuntament de Bigues i Riells el fet que facilités l'espai i la coordinadora, Carme Grau, va valorar i reconèixer el suport i el treball de l'Associació Meritxell Buira. Per part de l'entitat biguetana el seu President, Eduard Emiliano, i les pisicooncòlogues, Alba Garriga i Helena Hidalgo, van oferir parlaments per explicar el servei que ofereix l'associació al municipi.

Com a fet destacat, les piscooncòlogues van repartir entre els assistents invitacions per a una sessió gratuïta de mindfullness, un tipus de meditació que funciona per minimitzar l'estrès, ja que es basa en l'atenció plena per arribar a un estat d'atenció centralitzada en un pensament o sentiment. L'Alba i l'Helena asseguren que aquesta pràctica és beneficiosa per als malalts de càncer perquè els ajuda a processar la situació i a concentrar-se en viure el moment present i alliberar la ment de pensaments nocius.

L'Associació Meritxell Buira ha programat un cicle de sessions de mindfulness a Bigues i Riells. Començaran aquest dilluns 19 de febrer i es faran de les 19 hores fins a les 20 hores a la sala de la biblioteca del Centre Cívic i Cultural el Rieral.

Natàlia Fabián, regidora de Serveis Socials, de la Dona i de Solidaritat, ha valorat molt positivament la inauguració de la mostra: "Em va semblar molt ben plantejada: les fotografies i el seu missatge eren molt emotius i esperançadors. Tant la Fundació Oncovallès com l'Associació Meritxell Buira es van poder donar conèixer. Des de l'Ajuntament valorem molt la seva funció, ja que faciliten un suport complementari als malalts".

Actualment les psicoonòlogues ofereixen el servei de psicologia a Bigues i Riells, normalment els dimarts i els dijous al Centre Cívic i Cultural el Rieral. Només cal concertar visita amb elles trucant al telèfon de l'Associació Meritxell Buira (618.011.612). Fabián també va revelar que l'11 i el 12 de maig l'Ajuntament de Bigues i Riells celebrarà unes jornades solidàries en les quals estan convidades totes les entitats amb esperit solidari per tal que cadascuna es presenti amb una activitat i faci una recollida de fons.

Una mostra itinerant i emotiva

L'eix central de la mostra és la lluita dels malalts i de les seves famílies que queda palès amb un recull d'imatges i d'escrits en què ells mateixos parlen de les emocions viscudes. Aquesta exposició també vol celebrar el quinzè aniversari de la Fundació Oncovallès, que dóna suport als malalts de càncer del Vallès Oriental.

La proposta es basa en 15 fotografies, una per cada any que commemora la fundació. Les obres són de la fotògrafa Georgia Porredón, piscooncòloga i filla d'una dels lluitadors. La mostra arriba a Bigues i Riells coincidint amb el Dia Mundial Contra el Càncer, que va ser el 4 de febrer, i s'hi estarà fins al 4 de març.

En les fotografies hi apareixen malalts de tot el Vallès Oriental vinculats a la Fundació Oncovallès. Per això l'entitat vol que Hope 15 lliçons de vida s'exposi a tots els municipis on viuen els protagonistes de la mostra. 
Fins ara l'exposició s'ha pogut veure a Granollers i a la Garriga. Després de passar pel Centre Cívic i Cultural El Rieral està previst que faci cap al Centre Cívic La Fonteta de Sant Feliu de Codines. Ara bé, Oncovallès té intenció que arribi fins a Les Franqueses, Canovelles, Montmeló i també Santa Eulàlia de Ronçana.

L'esperit de l’Associació Meritxell Buira

Des de l’equip d’atenció psicològica de l’Associació Meritxell Buira creuen que poden "ajudar les persones que pateixen o han patit càncer i llurs familiars a disminuir el seu patiment i créixer de l’experiència a través de diferents intervencions."

La principal seria l’atenció psicològica individual que es fa necessària en aquells casos en què hi ha trastorns emocionals com l’ansietat i la depressió, sentiments de culpa, d’aïllament o solitud, fatiga mental o problemes amb la parella. En definitiva: quan hi ha un patiment emocional important.

Aquesta atenció, l’ofereixen en un espai del Centre Cívic i Cultural el Rieral cedit per l’Ajuntament de Bigues i Riells, però també poden realitzar-la a domicili o bé a través de les noves tecnologies. També hi ha sessions d'atenció grupal en forma d’ajuda mútua en què poder tractar les necessitats compartides com ara emocions, comunicació o autoestima. Ara bé, per a les psicooncòlogues l'aportació més útil són els tallers de mindfulness.

Els beneficis del midnfulness

El mindfulness és una pràctica mil·lenària, provinent de la cultura budista, que facilita adquirir un estat mental de calma, serenitat, estabilitat, lucidesa i consciència plena del moment present. Es basa en la meditació, és a dir, en centrar la consciència i atenció en el moment present, observant i acceptant els sentiments, pensaments i sensacions corporals. Més que una tècnica terapèutica o de relaxació, és una filosofia o estil de vida basat en els valors d’obertura a l’experiència present –sigui la que sigui– curiositat, acceptació i d’actitud bondadosa i d’amor cap a si mateix i l'entorn.

Aquesta pràctica busca un major autoconeixement, creixement personal i un estat d’ànim positiu. De fet, diversos estudis científics evidencien la seva eficàcia com a teràpia complementària per diferents trastorns psicològics, com ara l'ansietat, la depressió, el TDAH o bé la dificultat en la regulació emocional, i físics, com ara les cefalees i la gestió del dolor, l’insomni o bé la producció d’anticossos.

Totes aquestes propietats porten a les psicooncòlogues, Alba Garriga i Helena Hidalgo, a pensar que les persones amb càncer, aquelles que han viscut l’experiència de patir càncer en algun moment de les seves vides i els seus familiars poden beneficiar-se de l’entrenament en aquesta pràctica, ja sigui tant per prevenir com per guarir les ferides emocionals ocasionades per aquesta malaltia.