El CECAT i els Agents Rurals activen el Pla Alfa per onada de calor

17/6/2022
Bigues i Riells del Fai es troba en fase 2 d'alerta i avui s'hi esperen temperatures màximes extremes.

Més informació
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i el cos d'Agents Rurals de la Generalitat han activat el Pla Alfa per onada de calor davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar.

Les temperatures màximes extremes afectaran tot el territori. Bigues i Riells del Fai es troba en fase 2, nivell alt, del pla que defineix les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant de situacions de perill d'incendi forestal.

El consistori valorarà el tancament dels accessos al camí fluvial i les zones amb risc d'incendi si el municipi entra en la fase 3 del Pla Alfa: perill extrem de risc d'incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa d’aquest Pla Alfa en funció del mapa de perill d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
 
 
Consells d'autoprotecció de la ciutadania:

• Cal hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.

• Evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, és preferible fer-les durant les primeres hores del matí o a la tarda, quan el sol ja declina.

• Convé que les persones que treballin a l'aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l'habitual.

• Igualment, és molt recomanable fer esport com córrer o anar en bicicleta durant les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

• Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s'hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s'estiguin deshidratant.

• Si no es disposa de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar almenys un parell d'hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

• Es recomana especialment visitar, un cop al dia, en la mesura del possible, familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s'hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

• Cal vetllar pel benestar de les mascotes: treure-les a passejar durant les hores més fresques i oferir aigua a l'abast i una bona ombra.