El CECAT i els Agents Rurals mantenen activat el Pla Alfa per risc molt alt d'incendi

18/7/2022
Bigues i Riells del Fai es troba en nivell 3 d'alerta per les previsions de temperatures màximes extremes
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i el cos d'Agents Rurals de la Generalitat mantenen activat el Pla Alfa per risc molt alt d'incendi davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar.

Les temperatures màximes extremes afecten tot el territori. Bigues i Riells del Fai es troba en nivell 3, nivell molt alt de risc d’incendi, del pla que defineix les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant de situacions de perill d'incendi forestal.

El consistori manté el tancament dels accessos al camí fluvial i les zones amb perill extrem de risc d'incendi amb vigilància, per part de Protecció Civil i de l'empresa de vigilància dels gorgs.

L'ADF, la Policia Local i el cos de Bombers continuen activats amb els seus plans d'emergència per incendis forestals.

Situació a la resta del territori

El Pla especial d'emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) es manté en fase d'emergència 2 per l'incendi que es va originar ahir, diumenge 17 de juliol, al municipi del Pont de Vilomara i Rocafort. L'incendi afecta als termes municipals del Pont de Vilomara i Rocafort, Sant Vicenç de Castellet, Sant Fruitós de Bages, Castellbell i el Vilar, Navarcles i Talamanca.

El 112 ha rebut entorn de 1000 trucades en referència a l'incendi. Fins ara, destaca l'afectació a la urbanització de les Brucardes (Sant Fruitós de Bages) i danys molt importants a la urbanització River Park (Pont de Vilomara).

Es manté el confinament general de la població als municipis afectats i s'han evacuat els habitatges de primera línia de foc de les urbanitzacions de Can Riera (el Pont de Vilomara), del Marquès de Paradís (el Pont de Vilomara) i de Les Brucardes (Sant Fruitós de Bages). Hi ha unes 200 persones evacuades i 4500, confinades.

Actualment, s'han gestionat tres centres d'acollida: al municipi de Navarcles a l'Escola Catalunya, al municipi de Sant Fruitós de Bages, a la biblioteca i al municipi del Pont de Vilomara i Rocafort, al Centre Cívic.

El cos d'Agents Rurals informa de 1232 ha cremades. L'incendi afecta 194,57 ha de l'EIN Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

Es mantenen tallades les carreteres següents: BV-1224, del km 0 al 8, ambdós sentits. BV-1225, del km 0 al 6, ambdós sentits. BV-1229, del km 0 al 6, ambdós sentits. C-16, del km 52 al 57 sentit sud. C-16, del km 57 a 42 sentit nord.

Els bombers estan treballant intensament en l'extinció de l'incendi amb més de 100 dotacions.

Al lloc de l'emergència, també hi treballen els Mossos d'Esquadra, ADF, SEM, Creu Roja, Associacions de Voluntaris de Protecció Civil, Policies Locals i tècnics de la Direcció General de Protecció Civil.

ENDESA informa que es manté la incidència de manca de subministrament elèctric als 316 abonats dels municipis de la zona afectada.

 
 
Consells d'autoprotecció de la ciutadania

• Cal hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.

• Evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, és preferible fer-les durant les primeres hores del matí o a la tarda, quan el sol ja declina.

• Convé que les persones que treballin a l'aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l'habitual.

• Igualment, és molt recomanable fer esport com córrer o anar en bicicleta durant les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

• Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s'hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s'estiguin deshidratant.

• Si no es disposa de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar almenys un parell d'hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

• Es recomana especialment visitar, un cop al dia, en la mesura del possible, familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s'hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

• Cal vetllar pel benestar de les mascotes: treure-les a passejar durant les hores més fresques i oferir aigua a l'abast i una bona ombra.