El CECAT i Protecció Civil mantenen l'alerta del pla PROCICAT per onada de calor

15/6/2022
El Servei Meteorològic de Catalunya informa que a avui i demà s'esperen temperatures màximes extremes.
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar.

Avui s'inicia un episodi d'altes temperatures que s'allargarà fins demà i que afectarà, sobretot, a les comarques de Ponent i de la Catalunya Central durant les hores del migdia. El Pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) s'ha activat en fase 2 i es demana extremar les precaucions.

En àmbit local, l'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai valorarà el tancament dels accessos al camí fluvial i les zones amb risc d'incendi si la Generalitat posa en marxa el pla Alfa.

 
 
Consells d'autoprotecció de la ciutadania

• Cal hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.

• Evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, és preferible realitzar-les durant les primeres hores del matí o a la tarda, quan el sol ja declina.

• Convé que les persones que treballin a l'aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l'habitual.

• Igualment, és molt recomanable fer esport com córrer o anar en bicicleta durant les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

• Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s'hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s'estiguin deshidratant.

• Si no es disposa de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar almenys un parell d'hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

• Es recomana especialment visitar, un cop al dia, en la mesura del possible, familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s'hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

• Cal vetllar pel benestar de les mascotes: treure-les a passejar durant les hores més fresques i oferir aigua a l'abast i una bona ombra.
Documentació