El Consell d'Alcaldies i membres del Govern aborden el curs escolar

17/7/2020
Joan Galiano ha participat a la trobada que ha posat sobre la taula les condicions per al curs 2020/21.
El Consell d'Alcaldies del Vallès Oriental es va reunir el 15 de juliol, de manera ordinària, per tractar sobre l'inici del curs escolar 2020/21 i la situació sanitària de la comarca davant la COVID-19.
L'alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano, va assistir a la trobada presidida pel delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez; la secretària general del Departament d'Ensenyament, Núria Cuenca, i el director del sector Vallès Oriental de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, Joan Parellada.

Durant la reunió es va informar el món local de la voluntat de tenir un curs escolar 2020/21 el màxim normalitzat possible. L'objectiu del Govern i dels ajuntaments és afavorir la presència a l'escola per no incrementar les desigualtats socials ni la vulnerabilitat dels alumnes que hi ha hagut durant els sis mesos de tancament dels centres escolars.

Per fer-ho s'aplicaran totes les mesures d'higiene, seguretat i prevenció que van acordar el Departament de Salut i el PROCICAT. L'eix vertebrador es basa en garantir l'estabilitat dels grups que es confeccionin amb uns protocols molts clars i una estreta col·laboració amb Salut pública per detectar qualsevol cas i prevenir-ne l'expansió.

Els centres estan treballant en els plans educatius d'obertura, segons les instruccions organitzatives, de personal, preventives i de protecció previstes.
A la trobada també es va comunicar a les alcaldies que hi ha una partida addicional de 370 milions d'euros destinada a garantir i reforçar l'acompanyament pedagògic dels alumnes més afectats durant els sis mesos de tancament.
 
 
Situació sanitària de la comarca

Durant el Consell d'Alcaldies, el referent del Departament de Salut al Vallès Oriental va informar de les xifres d'incidència acumulada (nombre de PCRs positius en pacients nous que hi ha hagut en la darrera setmana per cada 100.000 hab) que, segons xifres del 14 de julol, estaria en 3,5 al Vallès Oriental Central, 3,1 al Baix Vallès i 1,8 al Baix Montseny (la mitjana a Catalunya és de 29 i a la regió sanitària Nord és de 7,7).

Pel que fa als ingressos, en aquests moments hi ha 1 pacient a l'Hospital de Granollers i 2 al de Mollet.

El delegat del Govern va agrair als ajuntaments la seva col·laboració durant la situació d'emergència i va insistir en el missatge que "la situació de normalitat no ha arribat". Juli Fernández també va afegir que "poden aparèixer brots que cal controlar, però qui té la capacitat més important de tallar aquestes cadenes és cadascú".

Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells, va valorar el debat de la trobada: “Ara, més que mai, és important que hi hagi una comunicació fluida entre el Govern i el món local. Per aquest motiu, municipis com Bigues i Riells vam demanar, el mes de maig, que se celebressin trobades com aquesta”.
Galiano defineix aquestes reunions com “una eina molt útil per fer un front comú entre alcaldies”.

L’alcalde va preguntar, en nom de Bigues i Riells, per les inversions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) al manteniment de lleres. L'adjunt a la Gerència per a la Coordinació Territorial de l’Agència Catalana de l’Aigua, Diego Muxó, va explicar les dues línies de subvencions que sortiran per a municipis, una de 4 milions d’euros per a protecció davant de riscos d’inundació en zona urbana i una altra d’1,4 milions d'euros per a manteniment de lleres.