El consistori ha presentat el Pla Local d’Igualtat en el marc dels actes pel Dia Internacional contra les Violències Masclistes

11/12/2023
La regidoria d'Igualtat ha programat una desena d'activitats de conscienciació que han culminat amb la presentació del pla amb la presència de la secretària d’Igualtats de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata.
Entre les activitats impulsades per la regidoria d'Igualtat durant el mes de novembre en el marc del 25N, el Dia Contra les Violències Masclistes, hi ha destacat la presentació del Pla Local d’Igualtat de Gènere i LGTBIQ+ de Bigues i Riells del Fai.

L’acte va aplegar una quarantena de persones al Teatre Auditori Polivalent, el 4 de desembre, que van poder sentir el parlament de la secretària d’igualtats del Departament d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata, que va definir Bigues i Riells del Fai com: un model a seguir, que amb 10.000 habitants, té regidoria i tècnica d’Igualtat, una regidoria LGBTIQ+, el primer regidor de Govern Trans a Catalunya i el seu propi Pla”.

Durant l’acte també van fer parlaments l’alcalde de Bigues i Riells del Fai, Joan Galiano, la regidora d’Igualtat, Mayte Escobar i el regidor d’LGTBIQ+, Nico Mayolas. L’entitat Esberla, encarregada de l’elaboració del pla a través de la Diputació de Barcelona, va explicar al públic els eixos, els objectius i les accions del pla. De fet, algunes de les accions com el canguratge i els delegats liles i LGTBIQ+, ja son una realitat.

L’espectacle “De veu en veu” a càrrec de la companyia Les Mireies, a base de frases de testimonis del carrer sobre la igualtat de gènere i el feminisme va fer reflexionar a les persones assistents sobre la diversitat d’opinions i de vivències de la gent i va acabar d’explicar la necessitat de tenir una eina com el Pla Local d’Igualtat de Gènere i LGTBIQ+ de Bigues i Riells del Fai.

Quines activitats s’han fet en el marc del 25N?

Durant el mes de novembre s’han fet una desena d’activitats de conscienciació que han aplegat una trentena de persones respectivament: un sopar literari feminista; la performance "Donar veu", a càrrec de Les Mireies; el taller d'autodefensa feminista, a càrrec del club de Judo Bigues i Riells; el mural participatiu contra la violència de gènere, a càrrec del Grup Dones de Bigues i Riells; la projecció del film “La directora d'orquestra”, a càrrec de Cineclub Bigues i Riells; i un entrenament lila, a càrrec de Lorena Hica.

El 25 de novembre, Dia Internacional contra les Violències Masclistes, al matí es va fer una xerrada vermut a càrrec de la regidoria d'Igualtat amb el títol "Com posem els límits?" al casal d'avis El Bon Caliu. A la tarda, la regidora d'Igualtat, Mayte Escobar, va fer la lectura del manifest a l'espai 1 d'octubre de Bigues. Al vespre, l'obra de teatre Solitud a Stromboli, dirigida per la biguetana insigne, l'actriu Imma Colomer, va tancar la jornada al Teatre Auditori Polivalent amb l’assistència de més d’un centenar de persones.

A més, s’han fet dos tallers a l'Institut Maria de Bell-lloc per reconèixer l'androcentrisme, a càrrec de l'entitat Reeducant les violències, i per promoure la igualtat, a càrrec de l'entitat Akwaba. A més a més, s’ha celebrat la primera trobada de delegats liles amb dos representants de cada classe de l’institut de 1r d’ESO fins a 2n de batxillerat.
 
 
Et fem 5 cèntims del Pla Local d’Igualtat de Gènere i LGTBIQ+ de Bigues i Riells del Fai

El pla constitueix un conjunt ordenat d’objectius i mesures que permeten desenvolupar una estratègia integral orientada a millorar i equilibrar la situació de dones, homes i persones del col·lectiu LGTBIQ+ a Bigues i Riells del Fai, a partir d’una diagnosi prèvia.

El seu impuls sorgeix del reconeixement de les desigualtats i discriminacions existents per raó de gènere, identitat de gènere i preferència sexual, i de la voluntat per transformar aquesta realitat. Les actuacions s’encaminen a afavorir la igualtat en tots els àmbits de la societat.

Aquest pla adopta una perspectiva interseccional focalitzada en l’opressió de la cisheteronormativitat i l’afectació de totes les discriminacions en l’elaboració de les polítiques públiques. Així doncs, no es tracta a les dones com un grup homogeni, sinó que es tenen en compte, entre d’altres, les desigualtats socioeconòmiques i racials. A la vegada, s’incorpora la perspectiva LGBTIQ+ en les seves mesures. La base de les discriminacions que pateixen les persones que no compleixen la normativitat heterosexual és la mateixa que reprodueix els estereotips de gènere i les discriminacions que pateixen les dones. Per tant, part de les solucions són estratègicament compartides.

4 eixos, 17 objectius i 48 accions

El pla s’estructura en base a quatre eixos:
  1. MUNICIPI COMPROMÈS AMB EL FEMINISME I LES POLÍTIQUES LGBTIQ+
  2. MUNICIPI CORRESPONSABLE AMB ELS TEMPS I ELS TREBALLS
  3. MUNICIPI PER LA TRANSFORMACIÓ DELS VALORS
  4. MUNICIPI SEGUR I LLIURE DE VIOLÈNCIES MASCLISTES I LGBTIQ-FÒBIQUES
I cada eix es vertebra en objectius i aquests es concreten en accions al pla:
  1. Garantir el desplegament de les accions del pla local d'igualtat de gènere i LGBTIQ+.
  2. Formar i sensibilitzar la plantilla amb perspectiva de gènere i LGBTIQ+.
  3. Millorar la difusió de les activitats, serveis i accions amb perspectiva de gènere i LGBTIQ+ cap a la ciutadania.
  4. Garantir l'ús d'un llenguatge inclusiu i no sexista.
  5. Fomentar i acompanyar l'associacionisme en clau feminista i LGBTIQ+ al municipi.
  6. Reduir la segregació horitzontal i vertical del mercat laboral
  7. Millorar la inserció laboral de persones LGBTIQ+ i fomentar un ambient laboral lliure de LGBTIQ-fòbia.
  8. Dignificar el treball domèstic i de cura i les condicions laborals de les treballadores del sector.
  9. Fomentar la corresponsabilitat de la cura entre dones i homes.
  10. Desenvolupar un programa formatiu en educació sexoafectiva i incorporació de la perspectiva de gènere i LGBTIQ+ per a tot l'alumnat i docents dels centres escolars.
  11. Reforçar la mirada feminista de l'espai jove L@Cova per tal de fomentar una major participació de les dones i persones LGBTIQ+.
  12. Promocionar la diversitat d'esports al municipi per a noies, dones i persones LGBTIQ+.
  13. Fomentar la incorporació de la perspectiva de gènere al funcionament de les entitats.
  14. Revisar els espais públics del municipi en clau feminista i LGTBIQ+.
  15. Prevenir les violències masclistes i LGBTIQ-fòbiques en el transport públic.
  16. Prevenció i detecció de l'abordatge de les VM i LGTBIQ-fòbiques per a centres educatius, CAP, serveis socials, policia local.
  17. Millorar la visibilització del SIAV i Punt Liles, punt LGTBIQ+.