El consistori presenta el procés participatiu sobre el Camí Fluvial

23/6/2022
La regidoria de Participació Ciutadana, la regidoria de Medi Ambient i la consultora Neòpolis van presentar l’acció participativa per acordar la gestió dels usos del camí, al Teatre Auditori Polivalent.
Fa una setmana, el 16 de juny, es va celebrar la presentació del procés participatiu sobre la gestió dels usos del Camí Fluvial de Bigues i Riells del Fai al Teatre Auditori Polivalent, davant d’una vintena d’assistents.

L’alcalde, Joan Galiano, la regidora de Participació Ciutadana, Margarida Fontcuberta, el regidor de Medi Ambient i de Cultura, Jesús Cano, l'arquitecte del consistori, Oriol Martínez i Gerard Quiñones de l'empresa Neòpolis, van conduir l’acte.

En la presentació es va explicar l’objectiu del procés: definir de manera col·lectiva actuacions encaminades a millorar la gestió dels usos del Camí Fluvial del riu Tenes al seu pas per Bigues i Riells del Fai.

El procés de participació ciutadana busca conèixer l’opinió de la població per enriquir i complementar els criteris tècnics i polítics a l’hora de definir accions de millora. Es parteix de la premissa que les veïnes i veïns són coneixedores del territori i que les seves aportacions permetran prendre decisions eficients i adaptades al municipi.

Els regidors van explicar la importància de la participació ciutadana i de la conservació de la riquesa de patrimoni i biodiversitat de l’entorn.

Seguidament, es va fer l’exposició tècnica del projecte i es va explicar el funcionalment del procés per fases:

Fase 1: Repartiment dels qüestionaris a les llars, per tal que es respongués de manera conjunta i consensuada per totes les persones habitants de cada casa (14 i 15 de juny).

Fase 2: Entrega dels qüestionaris a les urnes situades al Centre Cívic i Cultural el Rieral, del Centre Cívic de Riells del Fai i l’Espai jove L@Cova (abans del 29 de juliol).

Fase 3: Assistència als tallers participatius, en què es farà el retorn dels qüestionaris i es generaran debats amb profunditat per definir possibles actuacions de millora dels usos del Camí Fluvial (tardor del 2022).

 
 
Qui vulgui assistir als tallers només ha d’omplir la butlleta d’inscripció, inclosa al qüestionari. Més endavant s’informarà la població sobre el lloc, l’hora i les dates exactes dels debats ciutadans.

A més a més, s’ha generat un nou apartat web dedicat al procés en el qual es podrà trobar tota la informació i les inscripcions en línia als tallers deliberatius.

Per saber-ne més

El Camí Fluvial forma part del recorregut del Tenes, que connecta amb Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Parets del Vallès i Montmeló.

El camí, al seu pas pel municipi, compta amb una gran riquesa paisatgística i de biodiversitat. La part alta del camí forma part de la Xarxa Natura 2000 i del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN). Aquesta protecció comporta limitacions normatives per garantir la seva conservació i, per tant, més restriccions d’usos i actuacions.

Aquest és el marc del procés participatiu que serveix per recollir les veus de perfils ciutadans diversos, enriquir el contingut de les decisions, millorar l’eficiència de la implementació d’actuacions i obrir un diàleg social, fent valer la dimensió pedagògica i la transparència de les decisions públiques.

El qüestionari demana a la població pel seu coneixement de l’espai i del Camí Fluvial, per les activitats i usos que s’hi haurien de promoure, pel patrimoni natural i cultural i la seva protecció, per la mobilitat i l’accessibilitat al camí i per la seguretat, el civisme i el manteniment de l’entorn.