El consistori presenta els resultats del qüestionari del procés participatiu sobre el Camí Fluvial

14/10/2022
El 20 d’octubre i el 10 de novembre es faran els tallers participatius per determinar-ne la gestió dels usos.
118 persones han respost el qüestionari en família que es va repartir a les cases del municipi, el passat mes de juny, per acordar la gestió d’usos del Camí Fluvial de manera participada. Aquesta era la primera fase del procés participatiu i ara el consistori en fa públics els resultats.

El qüestionari demanava a la població pel seu coneixement de l’espai i del Camí Fluvial, per les activitats i usos que s’hi haurien de promoure, pel patrimoni natural i cultural i la seva protecció, per la mobilitat i l’accessibilitat al camí i per la seguretat, el civisme i el manteniment de l’entorn.

A grans trets, la majoria de les persones que han respost coneix el Camí Fluvial i la part de can Noguera a La Pineda és la més freqüentada.

Al tram alt, guanyen les activitats de caràcter educatiu de promoció i conservació del patrimoni cultural i natural. Al tram baix, les passejades i la senyalització del camí. En ambdós trams es reclama un millor manteniment de l'espai.

Qui l'ha respost?

El 54,24% de les respostes han estat de dones, el 44,92% d’homes i el 0,85% de persones no binàries.

L’edat de les persones que han respost ha estat d’entre 35 i 64 anys (52,25%), de menors de 16 anys (19,82%), d’entre 16 i 34 anys (14,41%) i de més de 65 anys (13,51%). El fet que la majoria de participants tinguin entre 35 i 64 anys suposa una participació força representativa d’aquest grup d’edat, ja que segons dades de l’Idescat de l’any 2021, representen un 48% de la població total de Bigues i Riells del Fai.

Pel que fa al lloc de residència de les persones que han respost, ha sigut d’un 67,80%, de Bigues, i d’un 30,51% de Riells del Fai. Dues terceres parts doncs viuen a Bigues i gairebé un de cada tres participants resideix a Riells del Fai (30,5%).

Les conclusions sobre el buidatge dels qüestionaris s’exposaran als tallers participatius i es poden consultar senceres adjuntes en aquesta notícia i a l’apartat dedicat al procés participatiu.

 
 
Aquest és el marc del procés participatiu que serveix per recollir les veus de perfils ciutadans diversos, enriquir el contingut de les decisions, millorar l’eficiència de la implementació d’actuacions i obrir un diàleg social, fent valer la dimensió pedagògica i la transparència de les decisions públiques.

Tallers participatius: 20 d’octubre i 10 de novembre

El 20 d’octubre i el 10 de novembre se celebraran els tallers participatius, en què es farà el retorn dels qüestionaris i es generaran debats diferents amb profunditat per definir possibles actuacions de millora dels usos del Camí Fluvial.

El 20 d'octubre es debatrà sobre activitats, usos públics i figures de protecció, al Teatre Auditori Polivalent, a les 19.30 hores.

El 10 de novembre es debatrà sobre civisme, mobilitat i patrimoni cultural i natural, al Centre Cívic de Riells del Fai, a les 19.30 hores.

Qui encara no s'hi hagi inscrit pot adreçar un correu a participaciociutadana@biguesiriells.cat indicant en quin taller vol participar, el nombre de persones assistents i els noms i cognoms.

El procés de participació ciutadana busca conèixer l’opinió de la població per enriquir i complementar els criteris tècnics i polítics a l’hora de definir accions de millora. Es parteix de la premissa que les veïnes i veïns són coneixedores del territori i que les seves aportacions permetran prendre decisions eficients i adaptades al municipi.

Per saber-ne més

El Camí Fluvial forma part del recorregut del Tenes, que connecta amb Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Parets del Vallès i Montmeló.
El camí, al seu pas pel municipi, compta amb una gran riquesa paisatgística i de biodiversitat. La part alta del camí forma part de la Xarxa Natura 2000 i del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN). Aquesta protecció comporta limitacions normatives per garantir-ne la conservació i, per tant, més restriccions d’usos i actuacions.