El consistori ret homenatge a Ferran Capdevila

27/2/2024
Una cinquantena de persones s’ha acostat al taller de l’escultor per conèixer el seu procés de creació i el secret de les seves peces.
Dissabte 24 de febrer el Rull, la casa-taller de Ferran Capdevila, va obrir les seves portes per desvetllar el procés de creació de l’artista i explicar els secrets de la seva obra. Una cinquantena de persones van pujar caminant, amb el guiatge del GEBRACB, fins al Rull, situat al cor de la natura. El consistori va organitzar un col·loqui amb l’escultor per donar a conèixer la trajectòria de Capdevila aprofitant la curiositat que ha despertat el calendari del 2024, que recollia els diversos estils de Capdevila.

Després de la presentació a càrrec de l’alcalde de Bigues i Riells del Fai, Joan Galiano, i de la regidora de Cultura, Mayte Escobar, els participants van poder descobrir el taller de Capdevila i les obres d’art amagades per tota la masia de l’artista. El públic va poder contemplar un pi esculpit, que representa l’evolució de Bigues i Riells del Fai al llarg de la història, l’escultura Emboscats, que posa de manifest el viu record de la Guerra Civil i la capacitat de l’art de trencar el silenci i a dins del taller, l’obra de màxima actualitat de Capdevila: la Palestina, una dona amb una criatura morta als braços.
 
 
Què hem après de Ferran Capdevila?
Capdevila va arribar a l'escultura a través de l'ofici de joier. No prové de cap escola sinó de l'exploració de les formes, de materials, de l'observació de l'entorn amb sensibilitat artística innata. La seva obra, perquè busca despertar el sentit crític i combatre l'oblit. És un autor molt prolífic que mentre treballa en una peça, ja pensa en una altra. La seva obra parla del passat i del present passant-los pel sedàs dels drets socials i mediambientals.

Les seves col·leccions parlen dels oficis relacionats amb la terra i de la pobresa que ha vist des de petit, fa servir el material que va ser concebut per donar mort, com la metralla esclatada, per donar una segona vida als personatges de La Guerra, i l’actualitat és capaç de modificar la seva obra, que es basa en la fusta, el ferro, el bronze i la pedra. També és conegut per les obres de gran format, un exemple és Voluntaris, situada a la rotonda d’entrada del municipi venint de l’Ametlla del Vallès. A més, també ha explorat el buit com a forma artística a través de la col·lecció Perfils i compta amb una col·lecció de rellotges d’aigua i de pes.