Coronavirus: Consells bàsics

4/3/2020
Aquest nou virus té una simptomatologia semblant a la de la grip i el 80% dels casos són lleus.
Més informació
Com es pot contraure la infecció?

Per analogia a altres infeccions causades per virus similars, sembla que es transmet per contacte directe amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si entressin en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’aquesta persona. Per això, és important tapar-se la boca amb mocadors o amb el colze en tossir i rentar-se les mans.
Quins són els símptomes del coronavirus SARS-CoV-2?

Els símptomes més comuns inclouen febre, tos o malestar general. En els casos moderats pot produir dificultat per respirar i, en els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions. Tot i així, el 80% de les persones afectades poden tenir símptomes lleus.
Quins són els grups de major risc?

Els grups de major risc són les persones majors de 65 anys, les gestants, els infants menors de 5 anys i les persones amb malalties cròniques, com són les cardíaques o pulmonars, o amb problemes d’immunitat.
Hi ha un tractament per al coronavirus SARS-CoV-2?

Actualment no hi ha un tractament especific per al nou coronavirus, però sí que n’hi ha molts per controlar-ne els símptomes, per la qual cosa, l’assistència sanitària pot millorar-ne el pronòstic.
Què puc fer per protegir-me?

Per prevenir el virus, cal que apliqueu les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria:
• Renteu-vos les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
• Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i renteu-vos les mans de seguida.
• Eviteu el contacte proper (almenys una distància de dos metres) amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions, i no hi compartiu les pertinences personals.
• Eviteu compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors,etc..) i altres objectes sense netejar-los degudament.
 
 
 
No s’han de prendre precaucions especials amb els animals, a l’estat espanyol, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.

Si viatjo a les zones afectades, m’exposo a córrer algun risc?

Atès que l’OMS ha declarat el brot del nou coronavirus com a emergència de salut pública d’importància internacional, és aconsellable evitar viatges innecessaris a les zones afectades.

Si finalment hi viatgeu, per reduir el risc d’infecció a les zones, on, de moment, hi ha casos del nou coronavirus, us recomanem que seguiu les mesures de prevenció indicades i que, a més:

• Eviteu el contacte proper amb animals vius o morts domèstics o salvatges i les seves secrecions o excrements en mercats o granges.
• Eviteu consumir productes d’origen animal (carn o aliments poc cuinats o crus).

Les persones més grans i les que tenen altres problemes de salut poden estar en risc de contreure una malaltia més greu, per la qual cosa, hauran d’avaluar el viatge amb un professional sanitari en un centre de vacunació internacional.
Què he de fer si he tornat d’una zona afectada?

Si el vostre estat general és bo, podeu fer vida normal en família o amb els amics i en l’àmbit educatiu.
Tot i així, vigileu el vostre estat de salut durant els 14 dies posteriors al viatge i, si presenteu símptomes com malestar general, tos, febre o sensació de falta d’aire, quedeu-vos a casa, truqueu al 061 Salut Respon o contacteu amb el vostre centre sanitari. És important que els informeu sobre el viatge que acabeu de fer i sobre els símptomes que teniu, perquè així podran valorar si us heu de quedar a casa amb aïllament domiciliari o no, i us donaran les indicacions que heu de seguir.
Si presenteu símptomes respiratoris al tornar del viatge, quedeu-vos a casa i comuniqueu per telèfon als serveis sanitaris o al telèfon del 061 l’antecedent de l’estada a la zona afectada des d’on valoraran com actuar i us donaran les indicacions que heu de seguir.